Uznává se (ještě) klimatizace jako tepelné čerpadlo pro D57d ?

Rubriky:

Reklama
ZH Zbyněk Halousek @zby61 před 2 roky02.01.2022 09:37:00
Uznává se (ještě) klimatizace jako tepelné čerpadlo pro D57d ?

Dobrý den,
v RD s odhadovanými tepelnými ztrátami 10 kW (spotřeba zemního plynu 20 MWh na topení a ohřev vody) mám v přízemí klimatizační jednotku s výkonem 4,2 kW (Toshiba RAS-137SKV-E3) pro ohřev. Uvažuji o nákupu ještě jedné podobné jednotky pro horní patro RD. V takovém případě bych asi splnil podmínku pro přidělení tarifu D57d (80 % pokrytí dílčí potřeby energie na vytápění uvedené v průkazu energetické náročnosti budovy). Případně bych se nad limit asi (?) mohl dostat nákupem nějakého přímotopu (elektrický konvektor 2 kW za 800 Kč), nebo ne?

Nevím, jak je to u první podmínky, 40% příkonu hlavního jističe před (?) elektroměrem. Hlavní jistič v domě mám 3x25 A. Je tedy tím limitem 230V x 25A x 3 x 0,40 = 6,9 kW ? Pak bych tento limit splnil snadněji (nevím totiž jestli by mi v PENB náhodou nespočítali ztrátu na více než 10 kW, byť se mi zdá, že je to spíš méně).

Mohl bych takovém případě požádat o tarif D57d? Jedná se přece čerpadlo vzduch vzduch, COP 3,7...

Pokud ano, dalo by se zařídit blokování obou klimatizací při vysokém tarifu nějak elegantně, bezdrátově? Tu první jednotku mám jednoduše zapnutou do zásuvky a stejné by to bylo s tou druhou. Netuším, jak by se to dalo řešit jinak (vyhradit jednu ze tří fází jen pro ty dvě jednotky o příkonu á 1,2 kW se mi zdá nesmysl, asi by se musel zvětšit jistič, aby zbývající fáze utáhly vše ostatní), a taky netuším, jak by se to přepojovalo v rozvodu, aby jen ty dvě zásuvky (ty, a jenom ty) byly na jediné fázi. Jak se tohle řeší, když rozvod eletkřiny nepočítal s dvěma tarify?

Nemám úmysl přejít z vytápění plynem na elektřinu, ale láká mne ta celková úspora na platbě elektřiny, kdy by se do NT mohla dostat valná část spotřeby elektřiny domácnosti (odhaduji 4 MWh z 5 MWh), což by mohlo představovat roční úsporu tak 5.000 Kč a brzy zaplatit i tu druhou klimu, a taky jako backup toho plynového vytápění, kdyby zničeho nic plyn nebyl. Navíc, kdybych měl ty jednotky dvě, asi bych tou klimatizací ohříval dům na začátku a konci topné sezóny (říjen, duben, květen), má to ekonomiku jako plynové vytápění (za kWk plynu platím cca 1,40 Kč a za kWh elektřiny 5 Kč, takže při topném faktoru 3,5 se to vyrovnává), kdy zatím zapínám plynové topení třeba jen na pár dnů, a než se ty podlahy vyhřejí, tak to trvá, a určitě to není ekonomické...

Pokud by výšeuvedené bylo možné (= dostat tarif D57d na dvě klimatizace a aniž by se cokoliv měnilo s rozvodem, protože HDO blokování by probíhalo bezdrátově rovnou u těch klimatizací), což je asi utopie (???), pak by mne to ale asi omezovalo pokud bych si pořídil FVE. To by už byl úplný nesmysl, aby mi HDO v létě zablokovalo možnost chladit, když bych na to chlazení měl dostatek své vlastní energie, že...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.