Řešení vytápění v pasivní novostavbě obývané o víkendech jako chalupu

Rubriky:

Reklama
MC Martin Chochola @martin.chochola před 2 roky02.01.2022 18:51:59
Řešení vytápění v pasivní novostavbě obývané o víkendech jako chalupu

Ahoj,

řeším otázku vytápění, větrání chalupy, kterou chceme stavět tento rok. Chtěli bychom ji v současné době obývat jako chalupu co víkend, cca tak za 15 let se tam přestěhovat a obývat ji celoročně. V současné době řešíme projekt, chtěli bychom ji postavit ji pasivní, 8x15 m, přízemní, sedlová střecha, cihly Heluz 2in1 44, orientováno na jih (obytná strana s velkými trojsklennými třemi franc. okny), 500 m.n.m., přesah střechy proti přehřívání na jižní straně, možná i venkovní rolety. Počítám, že energetická náročnost nebude horší, než 12 kWh/(m2a).

V současné době mám tyto čtyři varianty, ale rád si nechám poradit i ze zkušenosti od ostatních, nemám osobně zkušenost s rekuperací a jejího možného užití o v domě, který není celoročně obýván. Nebránili bychom se i FVE, ale pro víkendové užívání asi nedává smysl.

1) Krbová vložka, podlahové topení, akumulační nádoba včetně nádrže na teplou vodu, elektrická spirála

2) Aktivní rekuperační jednotka, kachlová kamna bez výměníku, solární termický systém na ohřívání teplé vody, vedle toho spirála na ohřátí vody

3) Aktivní rekuperační jednotka s ohřevem teplé vody, kachlová kamna bez výměníku

4) TČ vzduch x voda, podlahové topení, akumulační nádoba, solární termický systém na ohřívání teplé vody

Kdyby jsme užívali celoročně, tak by to nebylo tak složité, ale víkendově s novými technologiemi, které se nabízí k použití, by mi hodně poradil názor někoho, kdo má zkušenosti.

Velice děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

30 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.