Čím nahradit Protherm Panther 12KTO + bojler B100MSDobrý den,
chci poprosit o tipy. Bydlím v řadovém domku vytápěném kotlem Protherm Panther 12KTO spolu se zásobníkem Medvěd B100 MS (95 litrů). Na teplé vodě je cirkulace. Kotel je v horní koupelně, má odkouření nad střechu - vede téměř přímo nahoru a je tedy dost krátké. Tepelná ztráta domu je 6-9 kW, roční spotřeba plynu cca 11 MWh. Topení radiátory Korado navržené na teplotní spád 75/55°C, ale na takto vysokou teplotu kotel většinou netopí, to už musí fakt pořádně mrznout. Ke kotli je připojeno i čidlo pro ekvitermní regulaci.
Kotel je z roku 2006. Dá se čekat, že už brzy "prorezne" bojler. Nemá ale smysl asi měnit samotný bojler, když by se přitom muselo předělat celé propojení s kotlem - a pak třeba za pár roků měnit i kotel.
Vím, že s těmito "malými" radiátory asi kondenzační kotel nebude v zimě vždy "kondenzovat" - ale to je asi jen otázka efektivity, než že by vyšší teplota otopné vody nečemu zásadně vadila - nebo ne? Radiátory ale zatím měnit nehodlám, ona už výměna kotle s bojlerem sama o sobě asi nebude za pakatel. Já jakožto laik o kondenzaci přímo nestojím, ale jinou možnost, než koupit kondenzační kotel, asi nemám.
Můžete mi prosím doporučit nějaký kotel a bojler? Rád bych zůstal u bojleru cca 100 litrů a cirkulace vody. Stávající kotel má výkon cca 11 kW a nezdá se mi, že by to nestačilo. Budu se teď začínat rozhlížet, co je vůbec na trhu, tak mi spíš jde o základní tipy, na co se podívat a případně čemu se vyhnout.
Např. se chci zeptat i na materiál bojleru. Ten stávající je smaltovaný. Po čem ale sáhnout dnes, aby to vydrželo co nejdéle?
Moc děkuji za rady.