Čím nahradit Protherm Panther 12KTO + bojler B100MS

Rubriky:

Reklama
DL David Lebeda @david.lebeda309 před 2 roky09.01.2022 22:43:11
Čím nahradit Protherm Panther 12KTO + bojler B100MS

Dobrý den,

chci poprosit o tipy. Bydlím v řadovém domku vytápěném kotlem Protherm Panther 12KTO spolu se zásobníkem Medvěd B100 MS (95 litrů). Na teplé vodě je cirkulace. Kotel je v horní koupelně, má odkouření nad střechu - vede téměř přímo nahoru a je tedy dost krátké. Tepelná ztráta domu je 6-9 kW, roční spotřeba plynu cca 11 MWh. Topení radiátory Korado navržené na teplotní spád 75/55°C, ale na takto vysokou teplotu kotel většinou netopí, to už musí fakt pořádně mrznout. Ke kotli je připojeno i čidlo pro ekvitermní regulaci.

Kotel je z roku 2006. Dá se čekat, že už brzy "prorezne" bojler. Nemá ale smysl asi měnit samotný bojler, když by se přitom muselo předělat celé propojení s kotlem - a pak třeba za pár roků měnit i kotel.

Vím, že s těmito "malými" radiátory asi kondenzační kotel nebude v zimě vždy "kondenzovat" - ale to je asi jen otázka efektivity, než že by vyšší teplota otopné vody nečemu zásadně vadila - nebo ne? Radiátory ale zatím měnit nehodlám, ona už výměna kotle s bojlerem sama o sobě asi nebude za pakatel. Já jakožto laik o kondenzaci přímo nestojím, ale jinou možnost, než koupit kondenzační kotel, asi nemám.

Můžete mi prosím doporučit nějaký kotel a bojler? Rád bych zůstal u bojleru cca 100 litrů a cirkulace vody. Stávající kotel má výkon cca 11 kW a nezdá se mi, že by to nestačilo. Budu se teď začínat rozhlížet, co je vůbec na trhu, tak mi spíš jde o základní tipy, na co se podívat a případně čemu se vyhnout.

Např. se chci zeptat i na materiál bojleru. Ten stávající je smaltovaný. Po čem ale sáhnout dnes, aby to vydrželo co nejdéle?

Moc děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

44 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.