Trámový strop - houpání podlahy/stropu

Rubriky:

Reklama
PZ Petr Zelený @petr.zeleny700 před 2 roky12.01.2022 21:01:48
Trámový strop - houpání podlahy/stropu

Dobrý den,

rád bych požádal o radu v následujícím případě - jedná se o rekonstrukci domu z r. 1950:

Mám místnost o rozměrech 320 x 475 cm. V ní je podlaha na trámovém stropě, která se nepříjemně houpe/vibruje. Podlaha je zatěžována běžným způsobem. Rád bych podlahu zrekonstruoval a zbavil se vibrací. Vršek podlahy bych rád z OSB nebo fermacell .Aktuálně jsem vyboural podlahu až na trámy, na kterých částečně zůstal starý zákop, na kterém byl původně zásyp (záklop není zrovna bytelný). Trámy se zdají být v pořádku včetně uložení (bez hniloby atd...laické posouzení).

Pokud dobře počítám, tak průřez trámů by měl být o něco větší (255mm oproti stávajícím 240mm), nicméně mi to nepřijde poddimenzované zas o tolik (vzhledem k tomu, jak se podlaha houpe). Navíc se mi zdá, že největší vibrace způsobuje spodní záklop (prkna+rákos+omítka), který tvoří strop spodní místnosti. Prkna zákopu jsou rozpraskaná, možná trochu nahnilá. Trámy na první pohled moc nevibrují.

Pročetl jsem fóra a mám pár variant/myšlenek, jak to řešit:

1. Příložky ke stávajícím trámům/fošnám. Vzhledem k tomu, že už to jsou tři sešroubované fošny a na bocích mají hlavy šroubů a matice, tak by se to příložkovalo asi dost těžko.
2. Do mezer mezi stávajícími trámy mohu přidat další tři trámy (nevím jestli to něco vyřeší když budou mít stejnou výšku).
3. Do mezer mezi stávající trámy bych mohl přidat trámy s větší výškou a na stávající trámy našroubovat prkno tak, aby se srovnal rozdíl mezi stávajícími a novými trámy.
4. Pokud vibrace opravdu způsobuje spodní záklop (strop), nejsem si jistý jestli to nebude vibrovat i přes zvýšení výšky trámů.
5. Spodního záklopu bych se nejraději zbavil úplně. Předpokládám, že by to šlo řešit sádrokartonem, který by byl na rastru kotveném přímo do trámů (záklop bych vytrhal).

Dokázal by mi někdo poradit, co z toho má naději na úspěch a co je chybná cesta? Případně i jinou variantu (uvažoval jsem i dřevo betonovou spřaženou konstrukci - nad trámy zbývá 18 cm do čisté podlahy).

Předem děkuji za rady a níže ještě uvádím kompletní složení podlahy.

Skladba (od spodu):
- Rákos s omítkou
- Prkenný záklop
- Trámy (jedná se vždy o tři smontované fošny dohromady - výška 24cm, šířka 3x5 cm, trámy jsou 97 cm od sebe)
- Prkenný záklop
- Škvára a v ní dřevěný rošt
- Prkna tvořící podlahu (přibitá na rošt ve škváře)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.