Režim topení starým plynovým kotlem

Rubriky:

Reklama
DH Dalibor Hanka @dalibor.hanka před 2 roky16.01.2022 23:11:58
Režim topení starým plynovým kotlem

Dobrý den, obracím se na vás s radou ohledně minimalizace nákladů na vytápění se starým turbokotlem. Do léta, než nahradíme starý kotel tepelným čerpadlem nebo kondenzačním kotlem bych rád stávající plynový kotel provozoval co nejšetrněji pro naši peněženku.

Instalovaný kotel je výkonu 24 kW bez regulace a je využíván jen k vytápění radiátory (přízemí + podkroví, podlahová plocha cca 200m2). Kotel je spínán pokojovým termostatem.

V situaci, kdy má dle termostatu topit opakuje následující cykly:

1. Kotel zapálí, nahřívá topnou vodu uvnitř při VYPNUTÉM ČERPADLE (cca 40s)
2. Po dosažení nastavené teploty topné vody na termostatu na kotli zhasne a spustí oběhové čerpadlo
3. Čerpá vodu do okruhu do vychlazení výměníku v kotli (studený systém klidně pouze 15 s)
4. Znovu bod č.1

Po přečtení několika témat zde na fóru jsem si udělal závěr, že starty kotle jsou nežádoucí - dochází ke ztrátám, atd. Cyklování kotle v tomto systému spínání je velmi časté a cykly trvají klidně pouze 60s)

Napadlo mě tedy, že bych upravil zapojení oběhového čerpadla tím způsobem, že by se sepnulo přímo pokojovým termostatem a kotel by natápěl topnou vodu závislosti na termostatu topné vody se současně běžícím oběhovým čerpadlem.

Nevím ale, zda by nebyl dlouhý čas hoření kotle z nějakého důvodu nežádoucí, protože je zřejmě vyroben tímto způsobem s přepínáním mezi čerpadlem a natápěním vody. Mohlo by se totiž stát, že by kotel hořel třeba několik hodin v kuse při sepnutí pokojového termostatu ráno po útlumu během noci.

Máte s tímto provozem někdo zkušenost? Je mi jasné, že nemohu čekat zázraky, ale rádi bychom tuto zimu přečekali se současným vytápěním, než se pustíme do rekonstrukce.

Předem děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

35 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.