Aktivní rekuperace = zařízení, které umí vše, ale blbě!?

Rubriky:

Reklama
MP Michal Polák @michal.polak769 před 2 roky19.01.2022 14:34:37
Aktivní rekuperace = zařízení, které umí vše, ale blbě!?

Dobrý den,

žádám místní odborníky o názor, jak to tedy je?

Chystám se na výstavbu dvou-podlažního rodinného domu (285 m2 podlahové plochy) v pasivním standardu a vybíráme technologie. Energetický štítek ještě zpracovaný nemáme, ale počítáme s možná předimenzovanou izolací obálky (30cm EPS zdivo, 28cm EPS sokl + perimetr, 28cm podlaha, 50-60cm foukaná na půdě, okna Uw 0,75), takže tepelné ztráty budou velmi nízké.

Původně jsem se rozhlížel po "nových"/ moderních technologiích jako entalpický výměník, zónové větrání, pokročilé softwarové řízení, atd., to abych nemusel rok po kolaudaci bědovat, že jsem místo systému za 250.000 mohl 50.000 připlatit a být o level nebo dva výš nebo že mám po roce zastaralou technologii.

Po kontaktu čtyř místních firem, které dle referencí lze považovat za střední až velké hráče co se instalací týká, mne prakticky všichni od těchto systémů odrazují a doporučují víceméně jednoúčelový co nejjednodušší systém = pasivní rekuperaci, která by dělala jen to, co umí nejlépe = větrat! Naopak o aktivní rekuperaci nikdo nehovořil příliš pozitivně, i když ji v nabídce mají, a mohli by chtít prodat! Údajně se jedná o zařízení, co dělá vše, ale víceméně vše blbě...

Co jsem si pročetl různá fóra, vidím spoustu příznivců aktivních rekuperací Nilan (o jiných značkách s aktivní rekuperací není moc řeč). Čím to je? Je Nilan (např. Gott 2600) snad "první" funkční nebo nejlepší aktivní rekuperací? Jaký je reálný chladící výkon v letním období? Ano, záleží na tepelných ziscích, ale bavíme se o 1, 5 nebo snad 10 stupních? Asi bude pravda, že aktivní rekuperace není klimatizace a nelze je srovnávat, ale je chlazení aktivní rekuperace až tak mizerné = marketing? To samé neefektivní ohřev TUV, po předání energie na ohřev studeného čerstvého vzduchu přece nezbyde téměř žádná energie => jedná se tedy o benefit v letních měsících pouze? O desítkách diskuzí, kdy uživatelé ani neumí jednotky nastavit nemluvě, když topím/chladím, tak nevětrám a naopak?

Co byste doporučili za vzduchotechniku pro dům, viz výše? Je opravdu zónové větrání (Jablotron Futura), entalpický výměník a aktivní rekuperace tak marná?

Vytápět budeme teplovodním podlahovým topením připojené na TČ (ano, vím, že to není nákladově ideální do pasivního domu, ale chci mít možnost k otopné soustavě připojit do budoucna prakticky jakýkoliv tepelný zdroj)

Děkuji
Michal

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

51 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.