TZB-info - Porovnání nákladů na…
Výpočet a grafické porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii v budovách. Do porovnání jsou zahrnuty náklady na topení, přípravu teplé vody, ostatní spotřebu elektřiny v domě a…
Ahoj, jelikož mám stále kotel I. emisní třídy (Viadrus U26 4 čl.), budu muset chtě nechtě vyměnit. Po těch osmi letech provozu Viadrusu už mě moc nebaví chodit neustále přikládat a s každým přiložením být "vyuzen".
Tudíž hledám něco komfortnějšího.
První o čem jsem uvažoval bylo TČ vzduch/voda. Co se týče komfortu, super, ale vysoká pořizovací cena. Za druhé nedokážu odhadnout, kolik to TČ za topnou sezónu sežere elektřiny. Za dříví a za uhlí jsem dával cca 20 tisíc. Kolik mi sežere TČ?
Další variantou je kotel na pelety, který se mi moc líbí, ale setkal jsem se s názory, že cena za topnou sezonu je poněkud vysoká, tak by mě zajímaly reálné příklady.
Poslední variantou je zplyňovací kotel na dřevo, což by vzhledem k ceně dřeva byla asi nejlepší varianta, ale ta příprava, skladování, sušení mě odrazuje.
Nejhorší je, že vláda slibuje, že kotlíkové dotace budou letos končit, takže není mnoho času na rozmýšlení.. Ale co doprčic zvolit??
33 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení