Rozvětvení otopné soustavy - anuloid a spolHezký den,
po pár letech nastal čas na úpravu otopné soustavy doma. Tak začínám teoretické úvahy:
Původní otopná soustava se sestává z automatického kotle na uhlí, 4CV, čerpadlo ve zpátečce a čerpadlo za 4CV které honí dvě větve z nichž jedna se pak rozděluje na další dvě. Tedy tři dohromady.
Tento rok v rámci různých uprav bych chtěl provést přípravu na rozdělení techto větví samostatně do třech okruhů a ty v další drobné budoucnosti regulovat samostatně.
Rád bych tedy provedl rozdělení podle vzorového obrázku "sklep" v sestavě anuloid, rozdělovač, tři samostané čerpadla. Kotel pak plyn či čerpadlo.
Principielně obrázek číslo 2. V této sestavě doseřídit průtoky a nechat to žít. Za rok dva pak řešit dodělání 3cv do každé větve a samosttané regulace v rámci chytřejší domácnosti.
Dotazy tedy zní:
1. Mají valný efekt zpětné klapky ve zpátečkách jednotlivých větví na rozdělovači ? Viděl jsem jich x druhů, dost lidí doporučuje typy "Europa"
2. Jak se posléze domluvit s anuloidem skrze nestejné průtoky ovlivněné zavíráním hlavic ? Nastavit čerpadlo primárního okruhu s anuloidem na konstantní točky či tlak při otevření všech ventilů a při jejich postupném zavírání při provozu bude teplá voda točit "malý" okruh přes anuloid ?
Principielně můžu dosáhnout vyrovnání průtoků do anuloidu a zněj dál do rozdělovače, ale jakýkoli zavřený TRV to rozhodí.
Čerpadla za rozdělovačem by jely na proporcionální tlak a pokud bych tak nastavil i čerpadlo před anuloidem, tak se s tím při hrábnutí do TRV asi nikdo nedomluví. pokud bych nastavil stejně natvrdo i čerpadla za rozdělovačem, tak se při zavření částo TRV zbytek zblázní a upíská k smrti.
3. Čerpadla bych rád Wilo Stratos Pico, ty už mají i autoadapt. Má smysl se do této funkce pro čerpadla za rozdělovačem pouštět ?
4. Používá někdo doma podobnou sestavu ? Jaké jsou zkušenosti.
Fotky jsem si dovolil šlohnout od petrbejdak.cz, původně jsem se pokoušel ho uhnat, aby to celé zrealizoval, protože mám sám jiných starostí dost, ale nějak se mi nedaří ho přesvědčit..
Posobný systém má ve svých hydraulických čerpadlech leckterý výrobce kotlů, např https://www.buderus.com/cz/media/country…
Díky
Upraveno administrátorem před 3 roky