Rubriky:
Dobrý den,
má někdo reálnou zkušenost s prodejem přebytků energie z FVE firmě Entri?
Mám distribuci EG.D a dva EANy (jeden pro odběrné místo, druhý výrobní) a dle Entri jim tedy můžu energii prodávat. Dva EANy mám přiděleny přesto, že mám mikrozdroj (FVE 6 kWp).
Zajímá mě, zdali s nimi má někdo uzavřenou smlouvu delší dobu a již mu byla vyrobená energie zaplacena?
Děkuji ;)
Zdravím všechny, jelikož se zde diskuze tématicky poněkud stočila jiným směrem, než tazatel chtěl, pokusím se teď z…
Stačí se registrovat na portále EG.D a pokud máte vyměněný elektroměr, tak si tam výrobní EAN sám dohledáte ( egd.cz…
Souhlas, vítejte v ČEZkém energetickém blbákově. To je to co skoro denně řeším, že si zde každý distributor dělá s…
Večeře v Michelinské restauraci? :-)
před 17 dny
E.ON nabízí výkup přebytků pro rok 2024: 2000 Kč/MWh fix bez poplatků a bez nutnosti odběru.
před 17 dny
Tak První Česká Energie otočila - udělali mi retenční nabídku s měsíčním poplatkem 'jen' 9Kč. Lepší než…
před 17 dny
162 odpovědí
Zobrazit všechny reakceE.ON nabízí výkup přebytků pro rok 2024:
2000 Kč/MWh fix bez poplatků a bez nutnosti odběru.
Dobrý den. Prodáváme entri již 1,5 roku. V poslední době se však dějí změny. Nově je pro majitele FVE vykupujícím subjektem 'První česká energie a. s.' A od 1.1.2024 také změna ceníku.
Firma se s námi chce dopisem podělit o radostnou zprávu že tarif SPOT má nyní provizi 500Kč/MWh a měsíční poplatek 99Kč.
Pro malé výrobny s malými přebytky to bude znamenat, že v zimním období budou za 'výkup' doplácet.
Nevíte někdo o rozumné alternativě?
Edit alternativy:
prebytky.eu - pouze provize 500Kč/MWh
electree.cz - pouze měsíční poplatek 180 Kč (bez dph) - pro mikrozdroje asi nedává při současných výkupních cenách smysl
enerspot.cz - fve do 50kWp jen provize 300Kč/MWh, větší přetoky než 7MWh ještě navíc měsíční poplatek 147 Kč (bez dph) - dtto
AO Adam Ondráček @adam.ondracekCentropol uzavírá smlouvy na 3,50 za kW. Pevná cena bez dalších poplatků. Nevím však, jak dlouho ještě tuto výkupní cenu budou nabízet.
ne, čezu
JJ, jsem na tom podobně a radši jsem si 2 měsíce počkal, do nového roku, kdy i čez musí přidělit 2. EAN bez licence včera jsem požádal, bude udělen od 1.2. ), než řešit to martyrium s licencí. Stejně to v listopadu a prosinci vyrobilo kulový a když něco málo, tak jsem to spotřeboval.
PZ Petr Zvirek @petr.zvirekStejná situace, před malou chvílí mi EAN zaslali mailem a jak píše p. Zvirek, pro data výroby s platností od 1.2.2023.
Takže úspěch.
Jak prosím fungují dva EANy? Je to pouze jeden elektroměr s jedním přívodem do baráku? Veškeré přetoky se jednoduše počítají na výrobní EAN?
Řeším přípravu elektromněrového sloupku, tak zjišťuju co všechno se může hodit do budoucna u PRE, byť to teď neumožňují..
LM Lex Mourek @lexaDobry den, jedna se o instalaci jednoho elektromeru, ktery monitoruje jednotlive spotreby a take dodavku do site. Tyto jsou na elektromeru zobrazovany pod jednotlivymi tzv. OBIS kodu. VT = 1.8.2, NT = 1.8.3, Dodavka do site = 2.8.0. Vyrobni EAN ma prideleny kazda vyrobna. Jeho hodnotu by Vam mel sdelit Vas distributor. Co se tyce elektromeroveho sloupku, viz clanek napr zde: https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/203…
Pekny den Vam vsem, kteri ze zajimaji o FVE a problematiku, co s prebytky,
dne 14.11.2022 byly na strankach ERU publikovany aktualizovane informace k FVE. V bode 6 informace se uvadi:
"6. Licence na výrobu elektrické energie u výroben do 10 kW a připojení výrobny
Podle energetického zákona (§ 3 odst. 3) platí, že pro výrobny nad 10 kW je třeba licence, i když výroba slouží pouze výrobě pro vlastní spotřebu (tj. stav, který není podnikáním). Nejedná se tedy o zakotvení obecné výjimky z povinnosti mít licenci na úrovni zákona pro výrobny do 10 kW. Pro podnikání v energetických odvětvích se podle energetického zákona licence obecně vyžaduje bez ohledu na výkon výrobny, tj. i u výroben pod 10 kW výkonu.
Zároveň nelze klást rovnítko mezi situaci, kdy výrobce elektřiny vyrábí elektřinu primárně pro vlastní potřebu, a přebytky dodává do elektrizační soustavy, a podnikáním (a tudíž požadavkem disponovat licencí). Podle obecných právních předpisů je považován za podnikatele ten, kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku. V případě výrobce, který primárně vyrábí elektrickou energii pro vlastní potřebu a pouze určitou část elektrické energie dodává jinému účastníkovi trhu, a to nikoliv soustavně (např. jen po určité dny či v určitou hodinu dne) a pravidelně, se o podnikatele nejedná a tento výrobce obecně licenci nepotřebuje.
Licence není podmínkou připojení výrobny k elektrizační soustavě. "
Zdravím všechny, jelikož se zde diskuze tématicky poněkud stočila jiným směrem, než tazatel chtěl, pokusím se teď z vlastní zkušenosti podělit o vše, co jsem absolvoval od instalace FVE na můj rodinný dům, tedy od prvního paralelního připojení mikrozdroje:
1. jsem z Východních Čech, tedy ČEZ Distribuce, která mi odmítla dát druhý EAN pro prodej.
2. byl jsem tedy nucen podepsat smlouvu s E.ON (stávající dodavatel), kteří letos (2022) vykupují za 1.50 Kč a od 2023 to bude 3 Kč/kW.
3. psal jsem na ERU dotaz, jestli mohu od ČEZu dostat EAN pro prodej, když na distribučním území EG.D se to normálně děje a ČEZ to odmítá - odpověděli mi, že podle současné legislativy není možné (pro mikrozdroj bez licence) dostat EAN pro prodej a svobodně si tak vybrat obchodníka. To lze pouze v případě, že je licence (pokud by někdo stál o přesné znění, napište, pošlu).
4. po konzultaci s Nová zelená úsporám, kteří mi oznámili, že udělení licence není nic proti pravidlům dotace, pokud se nezmění parametry FVE (především to, že primárně se vyrobená energie zužitkuje v domácnosti a pouze přetoky se budou prodávat), pouze je nutné to oznámit Fondu životního prostředí.
5. Požádal jsem na ERU o licenci (již mám IČ, takže to bylo trochu jednodušší). Chtějí mraky papírů buď doporučeně poštou nebo datovou schránkou, viz. jejich web.
6. Po obdržení licence je potřeba (pozor to je zákonná povinnost a už jsem četl, že rozdali pokuty) se do 30 dnů zaregistrovat na OTE. K tomu si musíte zřídit certifikát s elektronickým podpisem, např. PostSignum. Nestačí bankovní identita nebo eGoverment apod.
7. Po registraci na OTE se musí zažádat o nové připojení výrobny na ČEZ Distribuce. Z mikrozdroje se totiž stává licencovaná výrobna. Na základě žádosti pak ČEZ přidělí nový EAN pro odběr (nutnost podepsat novou smlouvu se stávajícím dodavatelem, protože se vám změnil EAN - u mě jen formalita, dohodnuté podmínky a fixace se nezměnily) i pro prodej a pak už je to na vás.
Toť má zkušenost - kdybych dopředu věděl, co mě čeká, asi bych dost váhal. K licenci se totiž pojí povinnost každý měsíc vykázat výrobu na OTE (Entri to prý dělá za vás) a samozřejmě vést jako IČ daňovou evidenci... Otázka je, jestli to za těch pár tisíc navíc opravdu stojí za to :)
MM Martin Moravec @koralekAhojky Martine, mohl bych požádat o zaslání přesného znění dopisu, který jsi obdržel od ERU ohledně možnosti přidělení druhého EAN...dík Luboš
Zdravím, u Enri jsem už 3 měsíc a 2 poslední období byla řádně vyúčtována i zaplacena. Žádný problém a velká spokojensot. Doporučil jsem už několika lidem.
JC Jiří Chvátal @jiri.chvatal506Dobrý den, dávají za Vás na OTE výkaz o výrobě?
Víte někdo na základě jakého právního titulu firma Entri obchoduje s energiemi ? Na ERU jsem je v seznamu dodavatelů nenašel, ani jsem je nenašel v seznamu zprostředkovatelů. Možná jsem se špatně díval :-(
MS Milan Sivera @milan.siveraNa OTE registraci mají, takže přístup na denní trh mají.
Dobrý den, mohu se zeptat jak jste požádal o dva EANy ? Zrovna to řeším . Jsem u ČEZU. Předem děkuji Klásek
PK Petr Klásek @petr.klasek86U CEZ o nic nezadejte. Vyrobni EAN Vam jako fyzicke osobe s mikrozdrojem neprideli. Jediny distributor, ktery aktualne prideli fyzicke osobe vyrobni EAN pro mikrozdroj je EG.D. To je soucasna situace v CR.
Dobrý den, podařilo se někomu získat samostatný výrobní EAN od Distributora ČEZ Distribuce? Resp. najít někoho, kdo vykupuje el. i v případě, že má jeden EAN pro odběr i výrobu? Díky.
VG Václav gloser @vaclav.gloserPokud máte jenom jeden EAN, tak máte smůlu a je zbytečné něco hledat. Nejvyšší výkup má, pokud vím, Pražská plynárenská, ale musíte od nich odebírat. I tak je to směšných 1,2Kč. Pro info, dneska dopoledne je SPOT dopoledne přes 12 korun za kWh.
Tento týden dojde první vyúčtování, tak jsem sám zvědavý.
Dobry den, vykupuji ode mne tri mesice v rezimu SPOT a zatim to funguje bez problemu. Maji samofakturaci, takze se o nic nemusim starat:) Navic poslou spolu s fakturou i vypis hodinovych dodavek s cenou a i prepoctem EUR/CZK. Za mne naprosto transparentni a lehce kontrolovatelne.
MV Milan Volf @milan.volf641Diky za info. Jeste se zeptam, asi od nich el. neodebirate, ze? A asi mate i samostatny byrobni EAN (EGd)? Takze byste doporucil?
Od zítřka začínám přebytky prodávat, za měsíc dojde vyúčtování, tak dám vědět. Za posledních pár dní je průměrná cena výkupu kolem 8 korun :-)
Včera mi EGD vyměnilo elektroměr a už za půl hodiny, nebo hodinu sem měl v emailu výrobní EAN. Fofr šofr. Smlouva o výkupu je podepsaná, takže za měsíc a půl budu schopný říct, jestli to funguje tak, jak Entrii slibuje. Zatím nevidím důvod si myslet, že ne. Navíc výkupní ceny v posledních dnech jsou v rozmezí 6-8 korun za kWh, což je luxus. Nechápu ty, co dávají přebytky do sítě zadarmo a nebo za směšnou částku jako je např. 80 haléřů, když mohou dostávat tržní cenu.
Rozhodně bych prozatím nic neuzavíral. Na první pohled se firma tváří dobře, moderní líbivé webovky, dobrý marketing, ale nejsou zatím žádné zpětné vazby od zákazníků. Firma si nechává podepsat bianco smlouvy se závazkem, bez uvedení délky závazku, s automatickou prolongací o rok. Výplaty dle smlouvy mají probíhat jen jednou za rok, což také není ideální. Sankce za porušení smlouvy nebo její předčasné ukončení nejsou uvedeny nebo někde skrytě. A je evidentní a prokazatelné napojení jednatelů Entri (Peška a Košňara) na další podnikatele v energetickém byznysu, kteří jsou známi nevýhodnými smlouvami se zákazníky, uzavíráním dodatků po telefonu, problémy s ukončováním smluv, atd. Tzv. ENERGO ŠMEJDI. Kteří již dostali od ERÚ flastr za agresivní obchodní praktiky, viz. třeba Rodinná energie a.s. , kde je Pešek jediným jednatelem. Takže se držet zlatého pravidla "jakmile se zdá něco až příliš výhodné, až nereálné" , dát od toho radši ruce pryč. Doporučil bych zvolit výkup přebytků od EG.D .
DM Dan Majkut @dan.majkutNezlobte se na mě pane Majkut, ale buď jste tu smlouvu nečetl, nebo je chcete poškodit. Vezmu to po bodech ano? Na smlouvě není vůbec nic bianko. Závazek ve smlouvě uvedený je jednoznačně datumem, takže ne že tam není. Automatické prodlužování, v případě kdy to jedna, nebo druhá strana nevypoví tam taky je, což je v pořádku. Nevím, proč se vám zdá, že výkup za SPOT ceny je příliš výhodný až nereálný, když to samé nabízí i další subjekty a to i ty velké. A na závěr, doporučovat výkup u EGD, který ve oproti SPOTu velmi nevýhodný, je velmi zajímavé. Jestli by z něj někdo měl radost, tak majitel FVE to určitě nebude. ostatně, pokud si takový majitel FVE zvolí 1 měsíční periodu fakturace, tak jednak dostane svoje peníze rychle a pravidelně a v případě problémů může smlouvu vypovědět. Takže o nic nejde. Stejně tak, jako by ji mohl vypovědět kdekoli jinde. jenže ty ceny za výkup jsou jaksi tak trochu někde jinde, že ...
Aktualizace 16.2.2022: Dle tel. hovoru na ERÚ není třeba do výkonu 10 kW licence na výrobu elektřiny a je tedy možné vyrobenou energii prodávat bez licence komukoliv (pokud Vám to umožní distributor, což třeba EG.D umožňuje tím, že dostanete výrobní EAN - bez výrobního EANu není možný prodej energie jinému subjektu, než tomu, od kterého odebíráte elektřinu, což dělá např. ČEZ).
Našel jsem k tomu ještě popis problematiky advokátní kanceláře:
https://www.fbadvokati.cz/cs/clanky/405-…
Citace z článku:
Prodej přetoků elektřiny
Od 1. 5. 2016 nejsou příjmy z přetoků elektřiny z výroben bez licence považovány za příjmy z podnikatelské činnosti. To velmi usnadňuje prodej přebytečné energie - na základě smlouvy s obchodníkem s elektřinou za ni lze inkasovat tržní cenu. Pokud takto získané příjmy nepřesáhnou v úhrnu s ostatními příjmy dle § 10 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů (tj. s příjmy z příležitostných činností, z nájmu movitých věcích či ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství) částku 30 000 Kč za rok, budou navíc osvobozeny od daně z příjmů.
Zdravím Davide, můžu se zeptat, jakým přesně způsobem jste ke 2 EANům u EGD přišel, kde jste žádal a co to obnášelo, a také, to hlavně, jestli při 2 EANech nemusíte také platit 2x poplatky související s poplatky za jistič, rezervovaný výkon atd? Děkuju.
Dobrý den,
také by mne zajímalo zda má někdo reálné zkušenosti s firmou Entri.
Mám také mikrozdroj (FVE 8kW) a EAN mám jeden, distribuce také EG.D
MP Marek Pavelka @marek.pavelka869Dobrý den,
po někom ze zkušenostmi se pídím již delší dobu, ale zatím jsem na nikoho nenarazil.
S píše by mě ale zajímalo, jak jednoduše získat druhý EAN na prodej EE, přestože mám mikrozdroj bez licence??
Dobrý dotaz. Aktuálně jsem se díval na entri.cz a ceny za MWH jsou poměrně vysoké, až se tomu nechce věřit. Pokud bych podle jejich cen prodal za rok třeba 2 MWh přebytků, měl bych cca 8 tisíc zisk.
LB L. Baader @lukas.baader298Dobrý den,
takovouto výkupní cenu Vám dá každý kdo jede na tržní, spotové ceny (Sysel, Bezdodavatele, atd.).
Rozdíl, výhoda ENTRI je ta, že můžete pouze prodávat, a není potřeba kupovat EE (jako např. u SYSEL, Bezdodavatele, atd.). Podmínka toho ale je, že musíte mít dva EAN (nákup, prodej-výrobna). Standardně v případě mikrozdroje máte jeden EAN, tzn. nákup/prodej pouze od jednoho subjektu.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.