Dobrý den. Za každou radu budu rád.
Dům 400m2
Vytápění LG Therma 12kw, klimatizace v podkroví lg MU5M30 a jedna v přízemí na občasný dotop.
Zateplená střecha 0,3-0,5m Isover Domo. Výměna oken za trojskla. Velké prosklení na jih zhruba 15m2.
Zateplený sokl EPS do hloubky 1m. Namontována rekuperace kvůli lepšímu klima a odvětrání přebytečné vlhkosti.
Fasáda je v plánu asi odvětrávaná. Problém s vysokou spodní vodou 0,5-0,8m pod povrchem. Chemická injektáž základu.
Podlahy zateplený EPS 8-10cm. Natapim radiátory cca 25ks VK21-33. V přízemí 2/3 podlahovka.
Roční spotřeba energie 22MW.
Aktuálně venku 3°C TC má příkon 2,5kw do vody jde cca 38°C a zpět 34°C
V přízemí kuchyň + obývák bohužel chladněji 21-22°C pro zenu nevyhovující ráno dotapim Klímou, bohužel nešvar multisplitku
Který jsem si neuvědomil a to že při zapnuté jedné jednotce je minimální příkon 1,3kw což je docela dost.
Tím se dostávám k faktu. Tepelko denně papá okolo 60kw a zbytek domácnosti okolo 40kw. Tudíž denní spotřeba je okolo 100kw takže ročně se dostávám k 22MW. Zatím to stále vychází lépe než jsem topil stávajícím turbo kotlem, a dráze než dřevem, ale na to už není čas.
Takže přemýšlím jak snížit ještě náklady na energie. Zateplení určitě když jsem počítal tepelnou stratu měl bych být teď tak na 14MW a po zateplení bych mohl být na 7MW. Solary 10kwp. Do chladnější části domu kde nestíhají radiátory asi dám podlahovku na snížení otopné vody a tím zvýšení účinnosti TC. A dál? Rady? Rekuperací mám, takže větrání je vyřešeno.
Jinak dům je starý samostatně stojící, kámen základ, tloušťka zdi 0,7m smíšené zdivo, cihly plné nebo hliněné. Patro je nastaveno Porotherm 44cm.
43 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení