Výtapění 200m2 , starý zateplený dům, výměna kotle

Rubriky:

Reklama
Jaroslav Čapek @jaroslav.capek976 před 2 roky31.01.2022 19:39:54
Výtapění 200m2 , starý zateplený dům, výměna kotle

Dobý den,

koupili jsme starší dům cca 200m2 , sklep, 2 nadzemní podlaží. Je rekonstruovaný v roce 2006 , zateplení, elektřina, rozvody vody, topení částečně , vyměněné radiátory. Okna trojskla všude. Je tam stávající Dakon 24D s 60L zásobníkem. Termostat je v obyváku (nejstudenější místnost) , v obýváku je také krb s rozvodem teplého vzduchu do všech místností.Kotel má odvod kondenzátu do "kýble" stejně tak komín.
Kotel má platnou revizi a nezaznamenali jsme žádný problém, ale jeho věk se asi blíží konci životnosti.
Co řešíme :
Celkem malý zásobník na teplou vodu takže bychom chtěli nějaké 100L dražice ohřívané tímto kotlem.
V koupelně je jenom ten žebřík a i když kotel topí je tam zima (ano jsme zhýčkaní z paneláku :D ) chceme tedy toplnit nějaké topení.
Je tam elektrické podlahové ale to jsme z obav účtu za elektřinu nepoužili. V podkrovi je udělaná místnost kde není radiátor a v podstatě ji vytápíme jenom tím krbem a vzduchovým rozvodem.Má tam pokoj syn, přes noc mu tam klesne teplota k 19 stupňům.
Radiátory jsou bez termoventilů v podstatě puštěné naplno. Topíme tak , že ráno si necháme vytopit místnosti na 21.5 stupně abychom nevstávali do zimy. Po obědě nebo přes víkend kolem oběda začnem topit v krbu a v podstatě stačí . Tím že krb je ve stejné mísnosti jako termostat tak to funguje fajn.

Byl tu dneska topenář a udělal mi cenovou nabídku , kde by převložkovali komín (nevím proč, prý to máme v železe a to už se nepoužívá) , přidal radiátor k synovi do podkroví , napojil ho na stávající rozvod , přidal radiátor do koupelny k tomu žebříku. Kotel by to byl Viessmann 050 sestava 120l TUV + veškeré věci kolem toho .
S prací , revizemi prostě se vším všudy cca 160 000,-

Moje otázka je , má to smysl řešit, vydží ten starší kotel Dakon ještě nějakou dobu ?
Je ta cena odhadem reálná ?

Jinak podhůří jeseníků, 600m nad mořem. Spotřeba plynu prosinec:90m3, leden 100m3. Samozřejmě do toho dřevo do krbu , kupoval jsem 10M3 tvrdého suchého , řekl bych, že ho máme tak slabší půlku :D

Co jsem tu studoval nějaké tepelné čerpadlo tu nemá vůbec smysl, máme malý pozemek , soláry asi také ne.

Díky za rady či připomínky

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.