výměna plynového kotle v RD s předěláním na dva okruhy

Rubriky:

Reklama
KK Karel Kalista @charlie před 2 roky07.02.2022 10:22:12
výměna plynového kotle v RD s předěláním na dva okruhy

Dobrý den.
Ve starším, menším RD (sklep, 1.np, 2.np) topíme stařičkým stacionárním plynovým kotlem (15 let+) a ohříváme TUV. Jedná se o otevřenou soustavu. V některých místnostech jsou ještě staré článkové, ocelové radiátory. Kotel je ve sklepě s akumulační nádrží TUV. V 1.np (kuchyň, koupelna, pokoj s krbem, ložnice pro prarodiče) ve středu domu máme krb, ve kterém se obvykle v podvečer zatopí. V 2.np jsou tři pokoje pro čtyřčlennou rodinu. RD je sice dodatečně zateplený, ale i tak chladný. Denní provoz pater se dost liší, tak bych se rád v rámci výměny kotle poradil nad možností dvou okruhů s vlastními prostorovými termostaty.

Chtěl bych minimalizovat kopání v domě. Rozdělení by podle mě šlo realizovat v prostoru sklepa, protože na každé stupačce jsou (skoro) vždy jen radiátory v jednom patře. Zajímá mě, zda je nezbytné soustavu uzavřít a zda je nezbytné vyměnit článkové radiátory, které by nemuseli vydržet tlak v uzavřené soustavě. Potom zda by bylo nutné nahradit ocelové trubky mědí. Hodil by se mi i dobrý tip na plynový kotel. Našel jsem kotle, co umí dva okruhy, ale obvykle se uvádí, že druhý směšovaný okruh je na podlahové topení.

Jsem v problematice laik, tak bych se chtěl trošku nachytřit, než oslovím nějakou firmu, která se mi bude snažit vnutit řešení nejvýhodnější pro ní. Díky za tipy, rady i kritiku.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.