Fotovoltaika/solární ohřev pro rodinný dům

Rubriky:

Reklama
DV Daniel Vilím @danielvilim před 2 roky07.02.2022 18:05:56
Fotovoltaika/solární ohřev pro rodinný dům

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na názor, zda je lepší uvažovat pro rodin dům s fotovoltaikou nebo solárním ohřevem vody. Základní údaje - topení plynem, ohřev vody plynem. Spotřeba plynu 15 MWh/rok (4 teplá voda, 11 topení), elektřina 3,7 MWh/rok. Panely je možno umístit na jižní střechu.
Dostal jsem nabídku s následujícími parametry: Celkový instalovaný výkon 5,18 kWhp, Hybridní 3-fázový střídač (asymetrický) s funkcí zálohy 8,0 kVA, Vysokonapěťový bateriový systém (LiFePO4) 9,6 kWh; odhadovaná produkce el. energie 5396 kWh/rok.
Z uvedených produkcí a spotřeb v jednotlivých měsících roku jsem odhadl následující výtěžnost: elektřina 3,0 MWh/rok (tzn., ze sítě budu potřebovat 0,7 MWh/rok) a teplo do ohřevu 2 MWh/rok (tzn., že z ohřevu plynem budu potřebovat 13 MWh/rok).
Investici odhaduji komplet na 400 000 Kč mínus dotace 160 000 Kč = 240 000 Kč.
Prosím o komentáře, jsou-li tato čísla realistická. Jaký je váš názor na realizaci tohoto systému, případně jiného dle doporučení? Nebo byste se přikláněli k variantě pouze solárního ohřevu?

Za odpovědi předem děkuji
Daniel Vilím

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.