Připojení krbových kamen s výměníkem do stávajícího rozvodu s TČ

Rubriky:

Reklama
Jakub Šafanda @jakub.safanda304 před 2 roky10.02.2022 11:15:50
Připojení krbových kamen s výměníkem do stávajícího rozvodu s TČ

Dobrý den.
Řeším následující "problém". Mám TČ které natápí jak bojler s TUV (500l, přes integrovaný had) tak topení. Topení je tvořeno podlahovým topením v přízemí a konvektory v podkroví + žebříky v koupelnách. Výstup z TČ je přepínán motorickým ventilem mezi TUV a topení.
V obývákokuchyni máme teplovzdušná kamna na dřevo. S kamny jsme spokojeni. Prosím, nepiště nic o kotelně v obýváku a podobně, v kamnech topíme víc jak 10 let a vyhovuje nám to takto.
Chystám se ale udělat změnu. Chci nahradit teplovzdušná kamna kamny s výměníkem. Nyní jsou kamna u schodiště (je v obýváku) a kamna vytopí jak obývák tak pokoje nahoře pokud se nechají otevřené dveře. Nevýhodou je nemožnost vytopit koupelnu, WC a 1 pokoj v přízemí (teplo se nešíří do této části domu). Další nevýhodou je studená podlaha na kterou při odstavení TČ nejsme moc zvyklí (letošní zimu jsem měl poruchu TČ cca měsíc - úpravou chci vyřešit i lepší zálohu TČ).
Zapojení si představuji v zásadě klasiku, tedy u kamen malý okruh s oběhovkou a termostatickým přepínacím ventilem (pro rychlý ohřev vodu v kamnech). Napojení bych mohl provést buď jen na hlavní potrubí topení nebo ještě před přepínací ventil (pak bych kamny mohl natápět i TUV). Co mi ale u tohoto zapojení nevyhovuje je to, že při sníženém výkonu kamen bude část vody kolovat pouze krátkým okruhem a část půjde do topení. Pokud tedy bude přenuto na topení, oběh topením bude omezen a díky zapojení mi bude topit pouze začátek topné větve - malý průtok topením (při malém výkonu kamen).
Toto by šlo vyřešit buď deskovým výměníkem (oddělím okruh kamen od topného systému) a nebo mě ještě napadlo, zda by nefungovalo následující:
Krátký okruh má svoje oběhové čerpadlo. To je tam vždy. Pak by byla propojka ovládaná termostatickým ventilem a za ní by byla další propojka se zpětnou klapkou propouštějící ze studené do teplé. Přibylo by další oběhové čerpadlo (na studené větvi).
Při zatopení by se rozběhlo jak čerpadlo na malém okruhu tak na topném. Díky přepnutí termostatického ventilu by nedocházelo k mísení vod. Když se voda v malém okruhu dostatečně ohřeje, začne ventil otevírat a přimíchávat studenou vodu. Tím se část ohřáté vody bude dostávat do topení. Pokud se bude výkon kamen zvyšovat, ventil přepne plně na topný systém a vodu poženou 2 čerpadla v serii.
Cílem tohoto je zvednout průtok topným systémem bez ohledu na teplotu vody. Zvyšováním výkonu kamen by tedy průtok zůstal více méně stejný, jen by se zvedala teplota vody. Rozvody topení jsou z PEX-Al-PEX které by sice mělo mít odolnost do 95st ale nechci tu teplotu hnát příliš vysoko.

Zapojení jsem se pokusil nakreslit, viz příloha. Černě je stávající stav, modře po úpravě.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.