Rekonstrukce ocelového potrubí - měď vs. plast

Rubriky:

Reklama
PD Petr Dittrich @petr.dittrich před 2 roky10.02.2022 16:29:13
Rekonstrukce ocelového potrubí - měď vs. plast

Dobrý den,
měl bych následující dotaz. Bydlím v dvougeneračním RD, kde je topení řešeno litinovými radiátory a 1´´ ocelovým potrubím. Vzhledem k rozmístění místností má dům 5 stupaček. Původně topení fungovalo samotížně a podle toho jsou u kotle dimenzovány rozvody (asi 3´´). Nyní je soustava uzavřená s expanzkou u kotle. Kotel je nízkoteplotní plynový litinový viadrus g42. Připojení kotle je řešeno mědí, stejně jako rekonstruovaná koupelna. Ta má ještě podlahovku z PEX-AL-PEX.
Chtěl bych vyměnit stávající kohouty na samotížku za termostatické. Kvůli estetice a také plánovaným rekonstrukcím (v 1. patře se bude částečně měnit dispozice místností) bych chtěl rovnou vyměnit i potrubí. V přízemí, kde rekonstrukce proběhla před asi 5 lety vede topení do podlahy a v ní asi 2m vodorovně do sklepa. Tam je přiznané stejně jako v ostatních částech domu. Dotazy jsou následující:
- jak vyřešit výměnu potrubí v podlaze bez bourání? Protáhnout menší dimenzí? co použít?
- potrubí udělat nově z mědi, nebo plastu?
- co elektrický článek při kombinaci CU/AL? je to tak hrozné? Hliník by do styku s otopnou vodou přece přijít neměl

Zatím se přikláním k plastu s lisovacími spoji a to hlavně kvůli jednoduchosti a poloviční ceně oproti mědi. Měď bych i dokázal zapájet, ale nevěřím, že by to vypadalo tak pěkně jak bych chtěl. Při kompletní výměně za plast by i zmizel strašák s el. článkem. Bojím se ale trubek v podlaze. Nerad bych uřezal trubky a zjistil, že těmi 2m v podlaze nic neprotáhnu a tento kus musel zachovat.

Děkuji za názory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

55 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.