Izolace podlahy

Reklama
LP Lukáš Pernický @lukas.pernicky před 2 roky23.02.2022 08:09:20
Izolace podlahy

Dobrý den,
Připravujeme rekonstrukci RD. Dům je asi 65 let starý. Cihla 45 cm. Fasáda 10 cm bílého polystyrenu. V budoucnu je v plánu izolaci vylepšit, ale kvůli přesahům střechy nezbývá moc cm. Dům je napůl podsklepený. Ve sklepě se vlhkost pohybuje 65-90%. Stavím tam podhled s 16 cm vlny. Druhá polovina je nepodsklepená. Podlaha 1NP je asi 75 cm nad terénem. Ten je rovina, ale cca 15 metrů od domu je 5 metrů vysoká stráň směrem nahoru a kolem ní je opět spíš rovina. Jsme v takovém ďolíku. Nepodsklepená je vstupní chodba, chodba, wc, kuchyně, koupelna a spíž.
Plánujeme podlahu zaizolovat. Stavební firma řekla, že to není problém. Byli ale u nás kuchyňáři a říkali, že by se vinyl v kuchyni mohl nalepit na stávající dlažbu. Ta je ale nejvýše a ještě by se zvedla a tím pádem by se musely ostatní podlahy dorovnat na ni. Také říkali odkopat obvod domu a dát tam drenážní trubku. Odhaduji, že nepodsklepená část domu má základy v hloubce asi 60 – 80 cm. A podlaha sklepa je asi 120 cm pod úrovní terénu. Jak by se měla drenážní trubka spádovat?
Můj dotaz se týká hlavně smysluplnosti izolace podlah. Stavební firma kalkulovala 10 cm polystyrenu. Podle mě by se tam vešel i dvojnásobek. O to ale nejde. Jde o to, jestli zaizolování podlahy nepřinese nové problémy a aby se jim předešlo vyžádá si to vyšší investici a návratnost bude v nedohlednu.
Předchozí majitelé vytápěli elektrickými přímotopy. Zjistili jsme, že za kuchyňskou linkou je na stěnách plíseň a nejvíce v rohu za dřezem. Ten roh je odkrytý do dvora a je tam vstup do sklepa. Dají se tam nové dveře do stěny domu. Omítku za linkou jsem obouchal na cihlu a odstranil zadní stěny skříněk a spodní lištu, aby to lépe větralo. Máme vytápění stropními infrapanely. Problémy s plísněmi zmizely.
Počítáme s tím, že nábytek se vystěhuje do 2.NP, ale i zůstaneme v domě bydlet. Máme v 2. NP koupelnu s wc a bojlerem. Snad půjde zachovat její funkčnost na maximum. Ale bez kuchyně to bude horší. Jak dlouho to může trvat? Vykopání podlah, hydroizolace, beton, izolace, beton, rozvody, nalepení vinylu…
Přikládám výkresy sklepa a 1NP.
Lukáš

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.