Jak zvětšit radiátory

Rubriky:

Reklama
DL David Lebeda @david.lebeda309 před 2 roky19.03.2022 21:23:35
Jak zvětšit radiátory

Zdravím všechny, rád bych poprosil o vysvětlení situace okolo teplotního spádu v topné soustavě. O co jde. Bydlím v 16 leta starém řadovém domě (uprostřed řady), tepelná ztráta zřejmě 6-7 kW (dle papírů). Vytápění radiátory s navrženým teplotním spádem 75-55 stupňů. Zvažuji, co udělat, až prorezne bojler nebo odejde kotel a už jsem si i vybral kondenzační kotel...ale teď váhám, jestli ještě nepočkat, jak se bude situace s plynem vyvíjet. Možná by mělo smysl uvažovat o tepelném čerpadle. O to mi ale v tomto příspěvku ani tak nejde. Řeším jinou věc. Původně jsem nechtěl, ale asi bych přecejen vyměnil radiátory za větší, aby se mohlo vytápět s nižší teplotou vody. A tím se dostáváme k jádru věci.

Mám doma 6 radiátorů Korado Radik 21, např. 21-500/900. Koukal jsem se na stránky Korada, jaký má ten radiátor vlastně výkon - a ono to závisí na teplotním spádu - a na jejich stránkách jde zadat. Jak já ale zjistím, jestli těch papírových 75/55 u mě opravdu platí? Proč ne 75/65 nebo třeba 75/45? Předpokládám, že pokud na kotli nastavím žádanou teplotu topné vody 75 stupňů, bude ta druhá teplota teplotního spádu záviset na tom, jak rychle voda proteče radiátorem, jak hodně se stihne během průtoku ochladit. To ale při zprovozňování kotle asi nikdo přesně neměří, ne? Oběhové čerpadlo (v kotli Protherm Panther 12 KTO) má 3 volitelné rychlosti, jedna z nich tam bude nastavena a podle toho to topí (a vyhovuje to).

Jak mám ale zjistit, jak zvětšit ten radiátor, aby k vytápění stačila teplota vody 45 či 50 stupňů? A bude nový tepelný spád 45/40, 45/35, nebo 45/30? Když ještě nevím, čím se bude po výměně kotle vlastně topit?

Když vezmu konkrétně ten radiátor 21-500/900, ten má zřejmě při mém papírovém teplotním spádu výkon cca 800 W. Jak zvolit novou velikost, aby se dalo ještě topit stávajícím kotlem (na sníženou teplotu), dokud bude fungovat, a pak buď kondenzačním kotlem nebo tepelným čerpadlem?

Když sečtu papírový výkon všech 6 radiátorů plus dvou koupelnových žebříků pro spád 75/55, vychází na cca 6300W. Roční spotřeba plynu se už řadu let pohybuje kolem 11 MWh za rok. Lokalita Pardubice. Moc děkuji za jakékoli rady, které mi pomohou s volbou vhodné velikosti nových radiátorů.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

50 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.