Zdění vybourané příčky

Rubriky:

Reklama
JF Jiří Tester @tester před 2 roky22.03.2022 19:48:05
Zdění vybourané příčky

Dobrý den,

koupil jsem nemovitost, která by mohla spadat do sekce "částečná" rekonstrukce, tedy větší část domu již opravena. Přízemí je z větší části původní, zejména se jedná o kotelnu a prádelnu. Původní vlastník chtěl probourat příčku a kotelnu spojit s prádelnou. Letos budeme pravděpodobně přecházet na tepelné čerpadlo a já bych rád nechal zachovalou jak "kotelnu", tak prádelnu, která bude v budoucnu buď rekonstruována na standardní pokoj popř. přeměněna na rekreační místnost (sauna, vířivka). Moje představa tedy je zazdít vybouranou příčku. Je podle přiložených fotek nutné shánět řemeslníka s praxí? Rád bych příčku zazdil sám. Nejsem si ale jistý, jaký konkrétní postup a technologie bude nejlepší pro tento případ zvolit. Pokaždé jsem zatím narazil na návody, postupy a instruktáže zdění příček "na novo".

Má současná představa je:
1. Zarovnat spodek cementovou maltou, u výseku, který tam jde vidět si pomoci standardní plnou cihlou 80mm (tloušťka původních cihel)
2. Na zatvrdlý srovnaný spodek založit první vrstvu tvárnic na zakládací maltu, použít např.
https://www.hornbach.cz/shop/Tvarnice-HE…
- pozn. podle instruktáží většinou výrobce doporučuje pod zakládací maltu dávat asfaltový pás, je nutné toto dodržet? První vrstva bude ležet na starých cihlách.
3. postupně zdít jednu vrstvu za druhou (s potřebnou dobou pro zaschnutí), využití standardní zdící malty.
- pozn. místa mezi starými cihlami a novými bych vyplnil cementovou maltou.
- dotaz: Nejsem si jistý, jak docílit potřebného překrývání cihlových bloků, nikde jsem nenašel stejně tlusté bloky s různou délkou a nejsem si jist, jeslti můžu jednoduše vytvořit potřebný půlblok pro začátek každé druhé řady tak, že jej jednoduše flexou rozpůlím.
4. u okna jde vidět místo, kde nejsou vidět cihly, tam bych chtěl zeď ukotvit přes přivrtanou stěnovou sponu.
- Stačí pro celou příčku pouze toto jedno ukotvení?
5. Pokud bych měl po poslední vrstvě od stropu příliš velkou mezeru, kterou jsem chtěl vyplnit cementovou maltou, tak bych si pomohl standardní plnou cihlou o stejné šířce, jakou budou mít bloky, tedy 80mm.

Budu moc rád, za jakékoliv rady a upozornění.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.