Protihluková stěna / plot

Rubriky:

Reklama
KE Kateřina Ell @katerina.ell před 2 roky25.03.2022 14:12:55
Protihluková stěna / plot

Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu ohledně odhlučnění pozemku - o doporučení, z čeho vystavět plot / protihlukovou stěnu.

Náš dům přímo sousedí se silnicí 1. třídy. přičemž není oddělen žádnou protihlukovou stěnou nebo valem. Vzdálenost od silnice je cca 10m, hranice našeho pozemku (tedy de může plot nejdále stát) je cca 8m od silnice. Základy domu jsou pak cca 1m pod úrovní silnice, na protější straně silnice (přímo naproti nám) je val, který situaci na naší straně ještě zhoršuje a hluk k nám odráží. Momentálně zde máme betonový plot z panelů vysoký cca 2,2m, který nám od hluku příliš nepomáhá, a rádi bychom postavili takový, který bude mít neprůzvučnost / pohltivost/ odrazivost vyšší.
Varianty, které nás zatím napadly, jsou v podstatě tři:
1) vystavět plot ze ztraceného bednění vylitého betonem o vyšší výšce, tedy cca 3m tak, aby zvukové vlny dopadaly až na střechu, nikoli na stěny domu;
2) také vystavět plot (z cihel, bednění) a na něj na pěnu lepit cetrisky nebo heraklith;
3) využít nejdražší řešení (a je právě otázka, zda udělá za ty peníze daleko lepší službu než výše zmíněné varianty) a nechat vystavět železobetonovou protihlukovou stěnu. Tato varianta se nám samozřejmě zamlouvá nejméně, ale zase máme strach, abychom neinvestovali čas i peníze do varianty č.1 nebo 2 a nezjistili, že to oproti plotu, který máme teď, příliš nepomohlo.
Problém je především ten, že potřebujeme pokrýt co největší frekvenční rozsah. Už jste tu měli i pár odborníků a dokonce i jejich názory se dost liší, někteří by heraklith lepili z vnější strany plotu, jiní z vnitřní (do zahrady). Už se v tom po roce řešení začínáme ztrácet a máme v tom větší nepořádek, než na samém začátku.
Rostlinami a stromy osázeno máme a budeme pokračovat, nicméně v našem případě to bohužel vyžaduje razantnější řešení.

Předem velice děkuji všem za jakýkoli nápad a názor.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.