Výběr nového zdroje tepla s ohledem na aktuální ceny energií.

Reklama
JF Jiří Tester @tester před 2 roky29.03.2022 10:16:28
Výběr nového zdroje tepla s ohledem na aktuální ceny energií.

Dobrý den,

potřebuji poradit co s výběrem zdroje tepla (a TUV) pro RD 178 m2. Jedná se o šumperák z r. 87. Vypočtené TZ při koupi byly 17 kW, záměrně píši byly, protože se již dělaly dílčí opatření, které by TZ měly zmenšit na něco mezi 15-16 kW, přesný výpočet energetickým technikem nemám. Po dokončení zateplení dle projektu, který mám k dispozici od energetického specialisty by měly být TZ lehce pod 13 kW, zatím se mi ale zateplovat nechce, viz. následující text.

Dům jsem kupoval v nejhorší možnou dobu z pohledu cen energií. elektřina 7.36 Kč za 1 kW, plyn 2.8 Kč za 1 kW.

V domě je starý plynový kotel pro topení, plynový lázeňský válec pro ohřev vody a starý kotel em. třída II.

Dům jsem kupoval jako dočasné bydlení ačkoliv to může znít divně. Potřebovali jsme někde bydlet, dům byl za rozumnou cenu a většina domu "po rekonstrukci", do budoucna bych chtěl novostavbu s rozlehlým pozemkem.
Na celou věc se dívám čistě ekonomicky.

Po tom, co jsem dal ve 2. měsíci tohoto roku 7000 za topení + ohřev vody, při té šílené ceně plynu jsem si řekl, že vyzkouším dřevo. Zdroj dřeva mám s cenovkou 0 (práce) - velmi levně. Už měsíc topíme jenom dřevem v kotli a musím napsat, že mě to docela baví. Náklady se omezily na 1800 za pilu a 250 za sekeru. Vzhledem k tomu, že pracuji v IT, tedy můj pracovní den vypadá tak, že se ráno probudím, přesunu do "pracovny" a sedím u PC 8-12 h, tak si vůbec nestěžuji na nějaké další fyzické pracovní vyžití. Neberte mě špatně, nejsem člověk líný, každý den trávím hodinu v posilovně a ve volném čase zvelebuji co zvelebit na domu jde.

Protože kotel musí být vyměněn, tak řeším jak změnit zdroj tepla a ohřevu TV..

1. TČ s dotací 110 tis. - Mám to štěstí, že mám strýce topenáře, takže investice to TČ s přípravou TUV by měla být do 250 tis. Kč, mínus dotace. Nebudu rozepisovat výhody TČ, ty každý nejspíš zná. Mě ale u této volby trápí, že se podle mě už nejedná o úsporu, ale o ekonomickou sebevraždu. Dům máme v plánu obývat max 8 let a bohužel se nejspíš nikdy nevrátí. Většina lidí, která jej doporučuje kvůli nízkým nákladům na topení si neuvědomuje, že v současné době se nabízí cena el. energie v nejlepším tarifu za 4.6 Kč za 1 kW. Dlouhodobě vypadá, že cena elektřiny spíš bude stoupat (futures, fixace ještě nedávno byly takové, že na čím delší dobu je člověk vzal tím víc platil, nevím jak to je v tuto chvíli). Na pováženou pak přijde i možnost nechat dům zateplit, ale to jsou další náklady. Celkově by se dalo říct, že se pak dům lépe prodá, ale kdo ví co bude za pár let a kdo ví, zda TČ nebude zrovna "špatný kus", který bude vyžadovat servis/opravy...
TČ dle mého názoru není o "investici", zejména při dnešních cenách elektřiny, ale spíš utracení peněz za luxus.
Co se týká nákladů na vytápění, tak při reálném topném faktoru 3.3:
1 kWh tepla do radiátorů stojí: 1.39393939394 Kč!

2. Kondenzační plynový kotel + nový bojler s výměníkem pro kotel a se spirálou (v létě přebytky z FVE). Dotace je 37500, řekněmě že tato varianta by stála pouze 25 K z vlastní kapsy.
Docela legrace je, že nyní při současných fixacích je cena plynu 1.7 Kč za 1 kWh... Vycházím z toho, že při kondenzačním kotli 108% je tedy při 3 leté fixaci (pozn. futures na burze vypadají mnohem lépe než el. i prodejci počítají s poklesem ceny v čase, čím delší doba fixace, tím levněji, ani zde jsem neověřoval dnešní stav).
1 kWh tepla do ratiátorů tedy stojí: 1.57407407407 Kč!
Co jsem propočítával naší situaci na domě, tak rozdíl při zohlednění všech poplatků a dalších nákladů je čistě pro vytápění cca 7000 Kč. Po zohlednění dalších rozdílů (levnější taxa za elektřinu, levnější TUV) to může být ještě trochu horší pro plyn, než těch 7 tis. ročně co uvádím, ale pro ilustraci stačí takový výpočet...
Investice minimální, vzhledem k tomu, že dům do 8 let stejně opustíme mi přijde lepší spolehnout se na nepatrně vyšší náklady na plyn jakožto bezůdržbový zdroj tepla. Odpadá obrovský finanční hazard s velkými pořizovacími náklady.

3. Přechod čistě na dřevo bez dotace:
Kotel Attack, měl by hořet 8-12 hodin s kvalitním dřevem. Bez aku nádrží. S bojlerem do kterého budu moci tlačit přebytky z ostrovní FVE přes léto se bude jednat o investici asi 80 tisíc Kč. Další náklady budou drobná mechanizace a můj čas a pot. Většinu dřeva budu mít za odvoz (známý s lesem). Prozatím nemá smysl počítat náklady na provoz, ale i kdybych dřevo dělat nemohl a kupoval naštípané, jsem lehce pod polovinou provozních nákladů na dům ve srovnání s variantou TČ.... Někde mám založenou přesnou tabulku s propočtem dle tabulek na TZB, ale co si pamatuji, tak mi to vychází na cca 10 tisíc ročně menší provozní náklady oproti TČ, když budu ohřev TUV řešit čistě elektřinou v bojleru, s využitím přebytků z FVE přes léto to bude 15 tisíc +-. Pokud započítám i ohřev vody dřevem přes zimu, v létě FVE, tak se můžeme bavit o úspoře až 20 tisíc kč ročně. A vzhledem k tomu, že se považuji za schopného investora, tak napíši, že jedno židovské přísloví říká, že mít a nemít 15 tisíc kč = 30 tisíc kč. Nemluvě o celkově menších nákladech na předělání, kdy mi v kapse zůstane dalších 60 tisíc (rozdíl TČ s dotací vs dřevo z vlastní kapsy), což při vhodné investici v řádu let udělá taky docela ranec. Jak píši, zatím mám z přípravy dřeva radost a nevadí mi ani nepořádek v kotelně. Zatím....
Ve srovnání se současným stavem, kdy mám končící kotel na tuhá a starý kotel na plyn se investice "vrátí" za 2 - 3 roky. Bonus je, že kdykoliv mě to přestane bavit a budu chtít jet třeba kvůli budoucí ceně plynu 50-50 dřevo, plyn, tak není problém koupit levný kondenzák za 35K + vložku do komína za 6K.

4. Přechod čistě na dřevo s dotací:
Kotel attack, bohužel nutnost pořídit 1000l aku nádrž, bojler s vměníkem a vstupem pro FVE. Cca 110 tisíc.
Tato varianta mi po zohlednění dotace (vyplatí max 50%) vychází asi na 55 tisíc z vlastní kapsy.. Rozdíl bude malý a mám obavu z aku nádrží, další věc navíc co bude zabírat místo v kotelně a kvůli tomu, že chci kotel s velkým objemem mi to přijde jako zbytečná věc. Osobně bych si v případě dřeva raději vše zaplatil sám a obešel se bez aku nádrží, ale nechám si poradit.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.