Voda ze studny samospádem

Rubriky:

Reklama
RP Robert Pešl @robert.pesl před 2 roky01.04.2022 11:50:44
Voda ze studny samospádem

Dobrý den,
prosím o rady k řešení přívody vody ze studny.
Původní stav: studna s mizernou vodou cca 100m od domu, hladina cca 2m nad terénem, HDPE trubka 32mm, ve sklepě cca 1m pod terénem čerpadlo, 20l tlaková nádrž s membránou, rozvod vody. Přisávání bahna, všechno špinavé (takto jsme koupili dům).
Aktuálně provedeno: napojení dalších 100m HDPE trubky 40mm a zanoření konce s košem a zpětnou klapkou do studny s kvalitní vodou, která má hladinu cca 15m nad terénem domu. Zalití trubky vodou "jak to šlo", propláchnutí, vyřazení čerpadla. Tlak na tlakové nádrži ve sklepě 0,7 baru, v přízemí voda jakž takž teče, splachování napouští. Dům je v rekonstrukci.

Rád bych dosáhl provozu bez čerpadla s očekáváním třeba 1,3 baru v přízemí a 1 bar v patře.

Nyní otázky:
1) tlak se mi zdá malý, doufal jsem ve více jak 1,5 baru. Předpokládám vzduch v přívodu (hlavně v té nové části, která vede více do kopce a je zatím hozená volně na zem, občas se ještě zvedá nad zem, jak byla stočená do kruhu). O víkendu připojím staré ještě funkční čerpadlo do protisměru, sundám sací koš ve studni a zkusím tam natlačit vodu zespodu. Pokud to pomůže, dám vědět. Napadá někoho jiný důvod nízkého tlaku? Případně řešení?
2) sání mám asi 4m pod hladinou, vede nad hladinu, koleno a skrze stěnu studny povede ven (i tak bude v nezámrzné hloubce, studna je navíc ve svahu). Předpokládám, že je jedno, kde je sání, ale důležitá pro tlak vody v domě je výška hladiny vody ve studni. Pokud se mýlím a má to nějaký negativní vliv, mohu hloubku sání zmenšit (tímto si jen jistím, že nikdy nenasaji vzduch). Zatím je sání hozené do studny vrchem (i tak je cca 2,5m pod hladinou)
3) mám tam koš se zpětnou klapkou, kterou bych asi z koše vykuchal (snížení odporu?). Máte na to nějaký názor, radu?
4) Tlakovou nádobu s membránou k čerpadlu jsem koupil novou s tím, že ji nechám přímo na vstupu vody do domu. Očekávám omezení vzniku rázů (přeci jen 200m vody v trubce do kopce), na nádrži je zespodu tlakoměr a spínač pro čerpadlo (nádoba je na stěně). Spínač bych možná použil pro sledování tlaku a případně vyhodnocení dlouhého poklesu tlaku (= možná havárie, tedy poplach zabezpečovačkou, toto ale si vyexperimentuji sám, rád pak poreferuji výsledky). Tedy je rozumné nechat na vstupu tlakovou nádobu pro vyrovnání rázů?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.