FVHE a elektromobilita jako důchodové připojištění.

Rubriky:

Reklama
Vladimír Šabata @vladimir.sabata před 2 roky05.04.2022 20:54:00
FVHE a elektromobilita jako důchodové připojištění.

Pro malou zemědělskou osadu provozuji 4 roky FVHE 10kWp a 25kWh baterii. K tomu čtvrtým rokem elektromobil Nissan NV200 e. Pro časté dotazy dovolím si shrnout moji zkušenost: zařízení dodané ČEZem(OIG Power) bez dotace, zatím funguje na 100%. Ročně vyrábíme do 10MW, spotřebujeme pro 5 domků, stáj a elektromobil 26MW, teď budeme stavět druhou desítku se stejnou akumulací. Mnoho diskuzí o elektromobilitě je teoretických, na hony vzdálených praxi. Máme dodávku, vozíme produkci do města, cestujeme max do 200km jednu cestu. Auto stálo 750 tisic, roční servis je za 2 tisíce, spotřeba 13,7kWh/100km. Při ročním nájezdu 25t.km je za 8 let( záruka auta) proti stejnému vozu v naftě úspora 218 tisíc korun.Auto jezdí skvěle, elektrárna navíc za životnost přinese po odečtení nákladů a současné ceně elektřiny úsporu 1,3 milionu korun. Ve dvou domcích máme TČ, všude boilery a elektrické kuchyně. Dnes po vyzkoušení několika ročního provozu zodpovědně prohlašuji: na důchod si místo jakéhokoliv spoření pořiďte FVHE s akumulací, topení TČ+ el. auto, k tomu studnu, skleník a zahradu a nevtrhne-li Ras-Putin, jste doživotně zajištěni. Pro zajímavost posledních pět týdnů naší FVHE v grafu. Myslíte si, že FV nemá smysl?

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

331 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.