Nová plynová přípojka a nový plyn. konden. kotel a nebo tepelné čerpadloDobrý den,
dovolte mi, abych představil náš projekt. Děláme kompletní rekonstrukci 1. patra RD + menší přístavba. Celé patro šlo dolů a děláme z dřevostavby nové stěny + kompletní nová střecha. Zateplení bude vata 160mm + polystyren 150mm. Okna trojskla. Velikostně 3+kk 120m2 cca. Do budoucna 4. členná rodina.
V přízemí bydlí babička, zateplení uděláme jen 30-50mm polystyrenem, je to zděné. Topí starými akumulačními kamny.
V projektu jsme měli v plánu jit do vytápění plynem. Plyn vede před domem po našem pozemku. Vykopeme přípojku, navedeme do domu a nový kondenzační kotel + bojler. Bez podlahového vytápění, nové radiátory a rozvody.
Tepelné čerpadlo jsem nechtěl, protože na to nebyly dotace, nebylo co vyměnit. Momentálně ale je nová podmínka, výměna starého elektrického vytápění za tepelné čerpadlo. Což by u nás odpovídalo, když dům byl vytápěn akumulačními kamny.
Momentálně, teda dotace nejspíš dostaneme. Otázka ale je, co bude za 7-10 roků, až babička odejde (momentálně ji je 80), a my budeme muset vytápět i přízemí.
Jsou zde varianty
1)Investovat do plynové přípojky, navést plyn do domu, pořídit plynový kondenzační kotel. Připravit rozvody i na vytápění přízemí do budoucna.
50tis za přípojku + terénní úpravy
10tis za navedení plynu do domu
80tis za plynový kotel
= 150tis cca dohromady s drbkama
2)Koupit tepelné čerpadlo ale silnější, aby do budoucna se nastavilo i na vytápění přízemí, což mi připadá složité a ne jen tak nějaká firma to vymyslí a nastaví správně.
300tis - 100tis dotace = 200tis
Můžete mi poradit vaše poznatky, nápady, jak to vidíte vy? Co by bylo lepší, co bych měl dělat?
Děkuji moc.