Nová plynová přípojka a nový plyn. konden. kotel a nebo tepelné čerpadlo

Rubriky:

Reklama
AJ Antonin Janyska @antonin.janyska před 2 roky12.04.2022 09:23:58
Nová plynová přípojka a nový plyn. konden. kotel a nebo tepelné čerpadlo

Dobrý den,
dovolte mi, abych představil náš projekt. Děláme kompletní rekonstrukci 1. patra RD + menší přístavba. Celé patro šlo dolů a děláme z dřevostavby nové stěny + kompletní nová střecha. Zateplení bude vata 160mm + polystyren 150mm. Okna trojskla. Velikostně 3+kk 120m2 cca. Do budoucna 4. členná rodina.
V přízemí bydlí babička, zateplení uděláme jen 30-50mm polystyrenem, je to zděné. Topí starými akumulačními kamny.

V projektu jsme měli v plánu jit do vytápění plynem. Plyn vede před domem po našem pozemku. Vykopeme přípojku, navedeme do domu a nový kondenzační kotel + bojler. Bez podlahového vytápění, nové radiátory a rozvody.

Tepelné čerpadlo jsem nechtěl, protože na to nebyly dotace, nebylo co vyměnit. Momentálně ale je nová podmínka, výměna starého elektrického vytápění za tepelné čerpadlo. Což by u nás odpovídalo, když dům byl vytápěn akumulačními kamny.
Momentálně, teda dotace nejspíš dostaneme. Otázka ale je, co bude za 7-10 roků, až babička odejde (momentálně ji je 80), a my budeme muset vytápět i přízemí.

Jsou zde varianty
1)Investovat do plynové přípojky, navést plyn do domu, pořídit plynový kondenzační kotel. Připravit rozvody i na vytápění přízemí do budoucna.
50tis za přípojku + terénní úpravy
10tis za navedení plynu do domu
80tis za plynový kotel
= 150tis cca dohromady s drbkama

2)Koupit tepelné čerpadlo ale silnější, aby do budoucna se nastavilo i na vytápění přízemí, což mi připadá složité a ne jen tak nějaká firma to vymyslí a nastaví správně.
300tis - 100tis dotace = 200tis

Můžete mi poradit vaše poznatky, nápady, jak to vidíte vy? Co by bylo lepší, co bych měl dělat?
Děkuji moc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.