zesílení dřevěného trámu

Rubriky:

Reklama
PL P. L. @ebpl7 před 2 roky12.04.2022 15:17:19
zesílení dřevěného trámu

Zdravím vespolek a prosím o radu.
Loni jsem měnil okna na chatě a netakticky až letos se pouštím do zateplení stěn. Po rozebrání vnitřního obložení kolem balkonových dveří jsem s hrůzou zjistil průhyb dřevěných nosních rámu nad dveřmi. Světlost mezi dvěma svislými podpěry (č. 4) je 3,2 m. Vně těchto svislých podpěr jsou další podpěry až po stropní nosní trám (č. 1). Podpěry i stropní nosní trám jsou průřezu 120 x 120.
Na podpěrách č. 4 je uložený podpůrný nosník (č. 2) průřezu 100 x 140 (tloušťka x výška), který má zřejmě pomoci roznést zatížení od nosníku č. 1 přes trámek mezi nimi. Průhyb obou trámu (č. 1 i  2) představuje cca 25 mm, což je takřka dvakrát více než 1/250 rozpětí. Netuším, zdali je to od počátku stavby z roku 1985, pravděpodobně ano, jinak by ty výztuhy č. 6 pod nosníkem č. 2 zlikvidovaly podélný trám č. 5 jež držel staré a jsou na něj upevněny nové dveře. Ty by taky zřejmě pošly. Každopádně se zamýšlím nad zesílením trámu č. 2 příložkou - ocelovým U profilem 140 mm. Ten hodlám uložit tak, že nejdřív zesílím podpěry 3 a 4 o svislou podpěry tloušťky 5 cm (šířka 220 mm přes obě podpěry - široká fošna) tak, abych v úrovni pro uložení U profilu byla šířka 6 cm na šířku stojiny U profilu. Pak je v plánu U profil spojit šrouby skrz něj a trám č. 2, odhadem 5 šroubů fí 22 mm. Akorát netuším zdali má smysl a důvod nějakou hydraulikou před spojením narovnat (snížit) průhyb trámu nebo spojit prohnutý tak jak je.
Bude to k něčemu, nebo vše zcela špatně?
děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.