Začátečnické rady k automatickému kotli Dakon DOR N

Rubriky:

Reklama
MR Miroslav Rys @miroslav.rys před 2 roky13.04.2022 08:15:08
Začátečnické rady k automatickému kotli Dakon DOR N

Zdravím, spolu s domem jsme koupili i pár let starý automat Dakon. Pročetl jsem manuál zleva, zprava, ale pár základů mi není zcela jasných a ocením Vaši radu:

1) Správné množství paliva (uhlí) na retortě při provozu? Jak poznám správné hoření?

Dle manuálu hromádka vyšší než 4 cm, což mi v praxi začínalo hořet i kousek od okrajů retorty + při otevření kotle plameny silně šlehaly ven. Zkoušel jsem tedy menší hromádku odpovídající cca 3,5-4 cm, která hoří způsobně uprostřed retorty jako "tryskový motor" (a prohořívá na hranách max cca 1-2 cm dovnitř), na hraně retorty se způsobně hromadí cca 2-3 cm zbytků spáleného uhlí a plamen je sice silný, ale jakoby se odráží od cihel zpět do topeniště. Správně?

2) Když je tepleji, kotel nám pocitově stačí provozovat třeba 10 hodin a pak dát na 1-2 dny pauzu, jsme ze studeného odchovu + půlka domu je zatím prázdná. Jak mám kotel správně "vypnout"?

Dle návodu nechat dohořet palivo (v jiné části je však upozornění, že hoření v retortě je špatně - chápu že je to "asi" myšleno spíše tak, abych nezapaloval pro provoz oheň pod úrovní retorty, ne že to nesmím nechat dohořet... ale nejsem si jist). Původní majitelka prostě vypla tlačítkem kotel, což je podle mě špatně. Zatím hasím kotel pomocí vyházení uhlíků pohrabáčem a vytlačení paliva + ponechání na cca hodinu v ručním provozu, aby se mi zase nerozfoukal. Ale je mi líto uhlí + je to je*ačka a kotel mi obvykle cca 2x znovu zahoří. Mohu dát do automatu prostě třeba jen dva kýble uhlí a nechat ho dohohořet? Nehrozí nějaké poškození retorty/šneku kvůli dohořívání uvnitř podavače?

Děkuji Vám za pomoc, Mirek

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.