Dodatečné zvýšení pevnosti zdiva ytong

Rubriky:

Reklama
JP Jaroslav Polaček @jaroslav.polacek před 2 roky15.04.2022 20:51:43
Dodatečné zvýšení pevnosti zdiva ytong

Dobrý den, existuje technologie dodatečného zpevnění porobetonového zdiva injektáží, nebo jinou formou vpravení nějaké látky ? Existuje celá řada injektážních prostředků proti vzlínající vlhkosti na různých bázích. Pro zpevnění zejména epoxidové, cementové atd. Existuje metoda pro prokazatelné ověření hloubky průsaku látky do zdiva, a metoda zjištění míry zvýšení pevnosti? Vím, že je k tomu snad jen jediný technologický předpis nebo směrnice. Existuje metoda "penetrování" zdiva tak, aby nebylo nutné provádět vrty ? Je to hodně specifická záležitost, na trhu existuje řada injektážních materiálů, u nichž výrobce deklaruje tzv. nízkou viskozitu a tudíž vysokou schopnost penetrace jakéhokoliv pórovitého materiálu. Já si dokážu představit, že tomu tak může být, jelikož pokud jsem vzal kus ytongové tvárnice, položil jí do kýble s hladinou vody cca 5cm tak ona navzlínala na celou výšku tvárnice cca 30cm, čili protigravitačně. Ti výrobci deklarují vysoké pevnosti v tlaku i v tahu těchto injektážních hmot, zejména na bázi pryskyřice, ty hodnoty dosahují i 100MPa. Čistě teoretickou úvahou si dokážu představit hmotu, která má stejnou schopnost penetrace jako voda, a také, že takovým proniknutím do struktury zdiva dojde k poměrnému zvýšení pevnosti. Jistě takové laboratorní zkoušky dosud nikdy neprobíhaly, jelikož v reálu by takové opatření vzhledem k cenově extrémním nákladům nikdo nepožadoval

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.