Lze krbová kamna postavit na podlahové topení ?

Rubriky:

Reklama
PN Petr Novák @petr.novak398 před 2 roky16.04.2022 10:31:29
Lze krbová kamna postavit na podlahové topení ?

Dobrý den. Mám novostavbu - dům 6 let. Obývák 43 m2. 5 okruhů podlahovky, která se skládá - 15 cm výška polystyren tvrdost 150. Na ní systémové desky Giacomini tvrdost také 150 výška tuším 6 cm. V těchto deskách je nacvakané podlahové potrubí. Celé je to zalité Cemlevel - litý beton vrstva asi 5 cm nad špunty a na tom lino.

Prostředkem obýváku prochází 11 metrový komín, který prochází ze sklepa do přízemí a dále do patra a je 2 metry nad rovnou střechou.

Nikdy jsem nepočítal, že budu topit v kamnech - všude podlahovka a tepelné čerpadlo a proto jsem preventivně otvor do komína Schiedel a nasávací otvor u země ze sklepa zadělal polystyren a přeštukoval (zazdil).

Nyní, když se elektřina zdražila o 200 % tak je to zatím v pohodě, pokud by však měla jít během roku o dalších 200 % už bych asi nakonec komín zprovoznil. Třeba ani nebude plyn ani elektřina - scénáře nevypadají slibně.

Bohužel při stavbě domu svépomocí jsem si neuvědomil, že místo kde by mohla být kamna mám vynechat podlahové topení a vylít tam 20 cm jen beton jak mám pod tepelným čerpadlem v patře.
Dotaz zní, když na toto postavím např. to nejsilnější sklo zda můžu postavit např. kanadská krbová kamna 150 kg a nic se s podlahou nestane, i přestože je pod tím podlahové topení atd. Sklo by zatížení rozneslo. Mám z toho trochu strach, ale zase 150 kg není žádná váha, když čtu 4 roky starou diskuzi, kde na podlahovém topení mají lidi 500 kg akvárium apod. Naštěstí mám v podlaze pevnější litý beton než anhydrit a EPS polysteren tvrdost 150, který jsem si snad jako jediný ze sousedů do podlah dával za příplatek tuším 12 000 do celého domu. Děkuji za Vaši reakci zda toto v pohodě kamna unese Případně mohu lino vyříznout a dobetonovat další stupínek třeba 5 cm vysoký apod.

https://forum.tzb-info.cz/129301-nosnost…

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.