Podlaha nad podsklepenou částí domu

Rubriky:

Reklama
JF Jan Forejt @jan.forejt před 2 roky16.04.2022 20:30:18
Podlaha nad podsklepenou částí domu

Dobrý den, rekonstruujeme cca 90 let starý domek. Dům je částečně podsklepen, podlahy v nepodsklepené části jsem už vyřešil, je položený spodní beton, poté přijde hydroizolace, tepelná,..
Nicméně nyní řeším podsklepenou část domu. Dal jsem na stranu lino a pod ním je prostřední část místnosti zakrytá prkny, po stranách ne úplně rovný beton, v části dlažba (viz příloha). Odkryl jsem část prken, ta jsou nabitá na trámech cca 12x12cm, mezi nimi je hlína a kameny. Pod betonem u stran byl jakýsi pokus zřejmě o hydroizolaci, a pod tím nějaký lehčený materiál, zhruba jako drcený polystyren. Vyhrabal jsem část a zjistil, že trámy pravděpodobně nejsou spojeny se zdí a dělají jakýsi rošt pro prkna a beton. Ten je mezi trámy cca 4cm a na trámech pouze 2 cm. Tloušťka celého stropu je 30 cm, tato směs až na podkladní materiál je 15 cm. Takže pod touto směskou materiálů je strop sklepa, který má také 15 cm. Ze spodu je udělaná omítka, ze shora vypadá jako beton. Mám původní nákres či plán stavby domu, z toho jako laik nevím, zda je poznat, zda by to mohl být železobeton. Nicméně v jedné části je kousek stropu odkoplý a je tam cca 8mm silné železo, tak předpokládám, že by to měl být železobeton.
Moje otázky zní:
1.) Lze z původního plánu poznat, zda se jedná o železobeton? (zeleně zakroužkovaná místnost)
2.) Pokud ano, jak byste řešili postup vy? Nechci to odfláknout, chtěl bych to mít pořádně, ale nejsem statik a bojím se nosnosti stropu. Kdyby bylo možné vše vyházet ven, byl by správný postup udělat hydroizolaci, poté třeba cca 7cm polystyren a na to 7cm betonu a na to dlažbu? Podlahové topení v plánu nemáme. Nebylo by pro nosnost lepší udělat třeba rošt z trámů a na to OSB a pak dlažbu? Nebo mám vyházet jen část, kde jsou prkna, dát mezi polystyren a přes to OSB?
Velmi děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.