Řešení vodárny

Rubriky:

Reklama
RP Robert Pešl @robert.pesl před 2 roky20.04.2022 09:55:50
Řešení vodárny

Dobrý den,
prosím o pomoc s návrhem vodárny. Sic jste mi trochu rozbili hračky v diskusi o průtoku přívodní trubky, ale nechal jsem původní ideu tak jak byla a případně ji zkorigujeme.
Rodinný dům 3 velké byty, nyní 4 osoby, brzy (doufáme) alespoň 10 ;) Stěhujeme se z Prahy na polosamotu do lesa, zdroj vody vydatná studna 200m od a 15m nad domem, přívod vody jsme řešili zde https://forum.tzb-info.cz/151780-voda-ze… a zde https://forum.tzb-info.cz/151955-vyber-c… Voda dobrá, železitější, proměnlivě zakalená. Vše koncipuji pro provoz při výpadku nebo nedostatku proudu (zimní provoz FVE, případně generátoru, tedy málo elektřiny). Výpadky jsou díky poloze domu poměrně běžné i několikadenní (sloupové vedení skrze les, nejnižší priorita při kalamitách). Vše se snažím dělat redundandní, pokud to nezvýší příliš náklady. Dům jsme koupili v létě, vyřízeno bylo v listopadu, dům je ohledně TZB k úplné rekonstrukci. Od léta máme na rekonstrukci reálně méně jak polovinu peněz, naštěstí většinu TZB řemesel si umím udělat sám (jsem spíše slaboproudař, ale mám vyhlášku i zkušenosti se silnoproudem, dost zkušeností s vodou), tedy chybí mi spíše některé profesní zkušenosti. Velmi si cením pomoci na zdejším fóru, pokud by ale došlo k rozsáhlejší pomoci ve stylu "projekt na topení", rád se s někým domluvím na placené spolupráci.
Jak jsem to tedy vymyslel:
vše až do stoupaček 1" (32mm PPR)
- na vstupu hrubý filtr (80micro) s odkalováním (možnost zpětného proplachu tlakem z expanzky) - již zakoupen
- trojice paralelních čerpadel - popis a vysvětlení níže
- pískový filtr 100kg (velký, s co nejnižší ztrátou) - již zakoupen
- expanzní nádrž s vakem 24l - již zakoupena (koupil jsem dům s dočasnými nájemníky a prorezla jim expanzka, tak jsem koupil nerezovou s tím, že ji kdyžtak nechám na vstupu do domu jako pohlcovač rázů), v nejhorším koupím větší
Nejsem si jist pořadím pískový filtr - expanzka, navíc jsme se dopracovali možná potřebě větší expanzky ...

Proč tři (nebo třeba dvě či čtyři) čerpadla? Uvažoval jsem o čerpadle s měničem, odrazuje mne však cena a potenciální poruchovost (a finanční nereálnost redundance). Navíc vlastní spotřeba elektroniky není úplně zanedbatelná (10W = cca 800,- Kč ročně) a zatím mi nikdo nebyl schopen říci, jakou spotřebu ta elektronika má.
Myšlenka je tedy taková, že při nízkém odběru se rozběhne jedno čerpadlo a ostatní se při zvyšování odběru budou přidávat. První tlakový spínač bych dal "mechanický" pro nulovou spotřebu při provozu na FVE s nedostatkem slunce, druhý a třetí digitální (spotřeba?) pro možnost přesného nastavení. Zastavení čerpání způsobí vždy rotaci čerpadel pomocí relé (krokové relé a pár relátek pro vyřešení logiky) tak, aby se pravidelně čerpadla střídala, rovnoměrně se opotřebovávala a nestála v žádném z nich voda. Každé čerpadlo by dostalo navíc softstart. Reléové ovládání má v klidu nulovou spotřebu (krokové relé si pamatuje poslední stav a ostatní sepnou až s tlakovým spínačem). Výpadek kteréhokoliv čerpadla nebo spínače nezpůsobí nefunkčnost. Cena komponent bude nižší, než čerpadla s měničem, práce bude samozřejmě více (ale toto mne zrovna baví, tedy klidně do toho půjdu). Otázkou je dostupnost čerpadel pro pitnou vodu s dostatečným výtlakem (cca 40m?), dostatečně malým průtokem (dle podmínek by to chtělo tak 0,4 l/s) a co nejnižším příkonem (našel jsem čerpadla 60m 0,67l/s 370W, cena 1400,-).
Už se nevejdu do okna, nahrávám obrázek a zbytek prosím v diskuzi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.