Problémy se střídačem Goodwe GW8K-ET a baterií Risen SYLMám FVE od S-Power se střídačem Goodwe GW8K-ET, 11,1kWh Li-ion baterií Risen SYL HomeESS HV3700 a 10 x 450W panely AEG a bohužel velké problémy jak s baterií, tak se střídačem a bohužel i s dodavatelem.
Baterie se stále nabíjí na 85%, pak "poskočí" na 100% a sníženým výkonem 1,4kW se dobíjí ještě cca 30 minut, takže výpočtem jsem došel na max 90% jmenovité kapacity. Nabíjení se vždy ukončí alarmem přebití baterie. Po měsíci se mi SOH snížilo na 99%. Vlastnosti nabíjení u této baterie nastavit nejde, protože ji střídač nepodporuje, pouze toleruje. Vše je tedy dáno BMS.
Měnič se zasekává ve stavu, kdy nebere z baterek ani při 350W spotřebě a vše jede z DS. Někdy, když je malá spotřeba jede z DS i celou noc.
Zjistil jsem, že záleží na vyvážení fází. Pokud je spotřeba vyvážená, jede z baterek i 150W.
Jindy se zasekne ve stavu, že trvale dobíjí baterky cca 130W z DS a baterky přitom nejsou na minimu kapacity.
A hlavně mám problém se střídačem, který pořád něco bere z DS a v ten samý okamžik to samé zase do DS na jiné fázi dodává. Střídač si totiž drží svoji sdruženou výkonovou nulu, tedy aritmetický součet fází. To ale nefunguje v naší české DS, kde se měří a počítá každá fáze zvlášť. Denně to dělá 1,5-2,5kW nákup - prodej. A protože jsem u ČEZu, tak prodej je vlastně darování, tedy ztráta. Například za březen to bylo nákup 88kWh a ztráta 47kWh.
Ze stejného důvodu chybného výpočtu odběr-dodávka jsou data v SEMS portálu značně zkreslená, odběr o cca 12%, ale dodávku ukazuje pouze 1/3 skutečné hodnoty !!! Na to mi dodavatel odpověděl, že data jsou jen orientační. Ano, poznáte tak že tam opravdu něco teče, ale nic víc.
Měnič má ještě další specifikum a to, že si neumí aktualizovat čas. On se nikde v SEMS, ani v PV Masteru neobjevuje a tudíž nejde nastavit, ale je nutný pro EKO režim, kde jsem zjistil, že se nabíjí jindy, než má nastaveno.
A to nemluvím o WiFi, která se pořád resetuje, odpojuje a nekomunikuje. Dovedl jsem přímo ke střídači LAN kabel s WiFi jen pro střídač, ani to ale nepomohlo.
Vše jsem podrobně zdokumentoval a reklamoval u dodavatele S-Power a reakce byly jen zcela nepodložené výmluvy a když jsem doplatil fakturu, tak přestali komunikovat úplně. Ani neopravili ten špatný čas na střídač.