Podlahove topeni-zavirani prutokacuDobry den, jsem topenarsky laik a samouk. Nic si tedy sam nedelam, toto nechavam na cloveku, co tomu opravdu rozumi. Spise se veceme snazim vzdy prijit na kloub a pochopit jej. Nedavno jsme dokocili hrubou stavbu RD a pripojilo na nej zdroj tepla pro podlahovku. Jedna se o kotel Dakon N5 napojeny na boiler a podlahove topeni. Dum ma 2 patra a TZ 12kW. Jedna se mi o to, ze kdyz jsem chtel natopit podlahovku zacal sem klasicky na nizke teplote. Kotel na automat vystupni teplota 35'C za kotlem umisten 4 cestny ventil, ktery v zavrenem stavu vraci vodu z vystupu kotle do zpatecky pro ohrati vratky (kvuli nizkoteplotni korozi) a v otevrenem pro vystup do podlahovy.
Otazky
1.kotel cykluje. Natopi zpatecku, chce pustit vodu podlahovky, ale zpatecka se pri otevreni 4c ventilu na 40% zacne prudce ochlazovat a tak ventil zase zavre a natapi vratku, de fakto do vystupu podlahovky nevleze zadna teplota.
Abych podlahovku alespon odzkousel, vypnul sem ochranu zpatecky a kotel konecne zacat natapet do rozdelovace. Radost vydrzela jen chvili, ze zacatku vse fungovalo a podlahovka se natapela na 20'C pak sem chtel teplotu podlahovky zvysit, nastavil sem na termoventilu 27'C teplomer za termoventilem ukazoval 27'C jenze prutokace se zacali pomalu zavirat az se zavrely uplne.
Otazka
Co se stalo? Proc se prutokace zavrely. Od te doby at kotel nastavim treba na vystp do podlahovky 40'C a termoventil treba na 35'C opet se prutokace uzavrou. Jen pokud za chodu stahnu na termoventilu teplotu na treba 25'C tak chvili se prutokace otevrou na 2l/min, ale po snizeni na tuto teplotu, se opet uzavrou. Nejak tomu nerozumim.
Nemel by termoventil poustet teplou vodu nastavenou na nem a prutokaci si seridit vodu. Jaktoze se automaticky zaviraji a oteviraji?
Predem dekuji za pochopeni a reakci.