Je baterie k FVE neekonomická když máte tarif D57d?

Rubriky:

Reklama
ZH Zbyněk Halousek @zby61 před 2 roky02.05.2022 10:59:13
Je baterie k FVE neekonomická když máte tarif D57d?

Myslím, že je naprosto neekonomická, když máte některý ze speciálních tarifů jako D57d (D45d....), ale raději se zeptám, jestli mi něco neuniklo.

Kalkulace:

Z aktuálního ceníku ČEZu pro soláry mi vycházejí fixní roční náklady na to, že si dovoluji mít v domě elektřinu, na 7.394 Kč (3x25 A, D57d, ceník Elektřina pro soláry platný od 1.4.2022). To je součet všech měsíčních plateb které nejsou vázány na spotřebu. Cena 1 MWh, kterou si s ČEZem "vyměním", tedy někdy ji dodám ČEZu a jindy si ji zase od něj vezmu, je ve VT 1047 Kč a v NT je to 980 Kč. Zaokrouhleme tedy na 1000 Kč. Spotřebu mám řekněme 7 MWh, a kdybych všech 7 musel s ČEZem "vyměnit", přijde mne to na 7.000 Kč ročně. Na druhou stranu, kdyby mi baterie umožnila nevyměnit ani 1 W, nestálo by mne to ani korunu.

Ale jaká je realita?

a) Mám pravdu, že i systémy s bateriemi vedou na přetoky (a dodávku od ČEZu v jiné době a někdy i ve stejné době) v rozsahu 20 a více procent?

b) Mám pravdu, že u bezbateriového systému budu rovnou spotřebovávat cca 30% elektřiny právě vyráběné?

Pokud ano (a myslím, že je to konzervativní odhad), pak je rozdíl v transferech jen 50%, tedy 3.500 Kč. Pokud bych do baterie cca 9 kWh dal ze svého řekněme 100.000 Kč, pak mám návratnost 28.5 roků. To by byl nonsens to kupovat.

Podotýkám, že mi jde jen o ekonomickou stránku. Pokud někdo potřebuje dobíjet auto, je asi v jiné situaci.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

126 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.