Je baterie k FVE neekonomická když máte tarif D57d?Myslím, že je naprosto neekonomická, když máte některý ze speciálních tarifů jako D57d (D45d....), ale raději se zeptám, jestli mi něco neuniklo.
Kalkulace:
Z aktuálního ceníku ČEZu pro soláry mi vycházejí fixní roční náklady na to, že si dovoluji mít v domě elektřinu, na 7.394 Kč (3x25 A, D57d, ceník Elektřina pro soláry platný od 1.4.2022). To je součet všech měsíčních plateb které nejsou vázány na spotřebu. Cena 1 MWh, kterou si s ČEZem "vyměním", tedy někdy ji dodám ČEZu a jindy si ji zase od něj vezmu, je ve VT 1047 Kč a v NT je to 980 Kč. Zaokrouhleme tedy na 1000 Kč. Spotřebu mám řekněme 7 MWh, a kdybych všech 7 musel s ČEZem "vyměnit", přijde mne to na 7.000 Kč ročně. Na druhou stranu, kdyby mi baterie umožnila nevyměnit ani 1 W, nestálo by mne to ani korunu.
Ale jaká je realita?
a) Mám pravdu, že i systémy s bateriemi vedou na přetoky (a dodávku od ČEZu v jiné době a někdy i ve stejné době) v rozsahu 20 a více procent?
b) Mám pravdu, že u bezbateriového systému budu rovnou spotřebovávat cca 30% elektřiny právě vyráběné?
Pokud ano (a myslím, že je to konzervativní odhad), pak je rozdíl v transferech jen 50%, tedy 3.500 Kč. Pokud bych do baterie cca 9 kWh dal ze svého řekněme 100.000 Kč, pak mám návratnost 28.5 roků. To by byl nonsens to kupovat.
Podotýkám, že mi jde jen o ekonomickou stránku. Pokud někdo potřebuje dobíjet auto, je asi v jiné situaci.