Vyhledávání
Naše další weby
Dobrý den,
mám celkem komplikovanou stavbu a neznám přesně konstrukční prvky co zde byli použity. Kdybych počítal TZ standardně tak se obávám, že to číslo bude mírně mimo realitu. TZ potřebuji znát pro návrh tepelného čerpadla a dimenzování zemního kolektoru co nejpřesněji. Napadlo mě na to jít jinak, a chtěl bych se s vámi pobavit, zda je má úvaha správná. Z historických dat vím, že dne 9.2.2021 zde byla celý den stálá venkovní teplota -11 a celý den pod mrakem. Vím že toho 9.2. jsem měl spotřebu plynu, kterým pouze a jen topím, 207 Kwh. Účinnost atmosférického kotle uvažuji 85%. Topíme plus mínus pořád stejně na cca 22 stupňů. Vzhledem k tomu, že tepelná ztráta domu je množství tepla, které nemovitost ztratí při extrémních venkovních teplotách za 1 hodinu, mě napadlo těch 207Kwh vynásobit účinností 0,85 (teplo co jde do komína mě nezajímá) = cca 176Kwh kterými reálně vytápím dům. A to vydělit počtem hodin, 24, a tím získám spotřebu nějakých 7,3 Kwh za hodinu na vytopení domu. Z toho usuzuji, že při -11 a běžném používání mého domu je tepelná ztráta 7,3Kw. Dotaz zní:
1) je vůbec správné takto ztrátu počítat?
2) Pokud ano, existuje nějaký způsob, jak tu hodnotu přepočíst na -15 st (spotřebu za den, nebo hodinu, kdy by bylo konstantně -15 nemám)? Jediné co mě napadá je, že mám i data o spotřebě kdy bylo celý den 0. Tím pádem dokážu zpočítat, o kolik procent vzroste spotřeba s poklesem venkovní teploty o jeden stupeň (při konstantní vnitřní teplotě) a na základě toho koeficientu to odvodím.
Díky moc
Zde jsem srovnal leden 2017 (blízké stanice na Valašsku), který byl velmi chladný ale pro Liberec to špatně nevypadá
před 2 roky
Než nás administrátor utne (nemá rád prospěšnou diskuzi) tak jak už jsem psal na začátku, lze z jakýchkoliv dat…
před 2 roky
Mám záznam za leden 2019 a to 302 m3 včetně přípravy TUV. Stačí vynásobit 10,56 a máte kWh. Ovšem v jiné lokalitě.
před 2 roky
12 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení