Tepelné ztráty z denní spotřeby plynu při konstantní venkovní teplotě

Rubriky:

Reklama
PH Petr Hrnko @petr.hrnko před 2 roky12.05.2022 00:12:24
Tepelné ztráty z denní spotřeby plynu při konstantní venkovní teplotě

Dobrý den,
mám celkem komplikovanou stavbu a neznám přesně konstrukční prvky co zde byli použity. Kdybych počítal TZ standardně tak se obávám, že to číslo bude mírně mimo realitu. TZ potřebuji znát pro návrh tepelného čerpadla a dimenzování zemního kolektoru co nejpřesněji. Napadlo mě na to jít jinak, a chtěl bych se s vámi pobavit, zda je má úvaha správná. Z historických dat vím, že dne 9.2.2021 zde byla celý den stálá venkovní teplota -11 a celý den pod mrakem. Vím že toho 9.2. jsem měl spotřebu plynu, kterým pouze a jen topím, 207 Kwh. Účinnost atmosférického kotle uvažuji 85%. Topíme plus mínus pořád stejně na cca 22 stupňů. Vzhledem k tomu, že tepelná ztráta domu je množství tepla, které nemovitost ztratí při extrémních venkovních teplotách za 1 hodinu, mě napadlo těch 207Kwh vynásobit účinností 0,85 (teplo co jde do komína mě nezajímá) = cca 176Kwh kterými reálně vytápím dům. A to vydělit počtem hodin, 24, a tím získám spotřebu nějakých 7,3 Kwh za hodinu na vytopení domu. Z toho usuzuji, že při -11 a běžném používání mého domu je tepelná ztráta 7,3Kw. Dotaz zní:
1) je vůbec správné takto ztrátu počítat?
2) Pokud ano, existuje nějaký způsob, jak tu hodnotu přepočíst na -15 st (spotřebu za den, nebo hodinu, kdy by bylo konstantně -15 nemám)? Jediné co mě napadá je, že mám i data o spotřebě kdy bylo celý den 0. Tím pádem dokážu zpočítat, o kolik procent vzroste spotřeba s poklesem venkovní teploty o jeden stupeň (při konstantní vnitřní teplotě) a na základě toho koeficientu to odvodím.


Díky moc

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.