Zdravím a mám dva dotazy do diskuse. Více než rok mám nainstalovanou FVE. Kvůli dvěma různým sklonům střechy mi firma doporučila řešení doplnit o optimizery SolarEdge. Střídač je GoodWE 5K-ET, 12x panely Axitec - 400 Wp. Podle popisu a prezentace jsem chápal funkci optimizéru tak, že řeší nejen drobné výkyvy výkonů jednotlivých panelů způsobené různým sklonem, ale i třeba situaci, kdy je v zimě část střechy pod sněhem a část už ne. Ty drobné výkyvy neumím zhodnotit, protože optimizéry by sice se střídačem GoodWE měly chodit, ale není dostupná možnost monitorování výkonu jendnotlivých panelů (samostatné zařízení za cca 13tis. jsem nechtěl kupovat). Zimní fungování mě ale překvapilo, protože často i při polovině odkryté střechy byl celkový výkon sotva 20% od situace, kdy jsem o chvíli později sníh odstranil komplet. Kontrolou papírů jsem zjistil, že vlastně nevím přesně, jaké konkrétní optimizéry mám nainstalované (nikde není typ uveden). Průzkumem kamerou pod panelem jsem zjistil, že jde s největší pravděpodobnosti o Solar Edge P370i. To mě překvapilo, protože bych vzhledem k výkonu panelu 400Wp čekal spíš typ P401i. Zvažuji tedy reklamaci, ale předtím bych rád zjistil nezávislý názor. A tak se konečně dostávám k samotným dotazům:
1. Víte někdo, jaký má pro provoz FVE důsledek použití optimizéru (P370i) pro více výkonné panely (400Wp)? Může to např. snížit jejich životnost či ovlivnit celkový výkon nebo jen výkon v době, kdy panely vyrábí více než 370Wp nebo to nemá zásadní vliv?
2. Jak by se měly chovat panely s optimizéry v zimě? Měl by výkon celé FVE odpovídat poměrně velikosti odkryté části střechy? Je mi jasné, že nějaký základ odkrytý být musí, ale čekal bych, že např. po odkrytí cca 2 panelů už by měl fungovat dále ten poměrný vztah plochy a výkonu.
Díky, určitě se s nimi spojím. Jen se zároveň snažím bokem zjistit, jaké důsledky by mohly neodpovídající optimizery…
před 2 roky
Urcite bych se spojil s dodavatelem FVE. Ono s dily na FVE je to takove vselijake, tak tam zrejme dali co meli v ruce.
před 2 roky
To nevím. Řeším, zda to mám reklamovat. V objednávce, smlouvě, na faktuře ani jinde nemám typ optimizeru uveden (jen…
před 2 roky
11 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení