Podezřelý typ a chování optimizérů u panelů FVE

Rubriky:

Reklama
PV Petr Vratný @pvklok před 2 roky16.05.2022 15:28:13
Podezřelý typ a chování optimizérů u panelů FVE

Zdravím a mám dva dotazy do diskuse. Více než rok mám nainstalovanou FVE. Kvůli dvěma různým sklonům střechy mi firma doporučila řešení doplnit o optimizery SolarEdge. Střídač je GoodWE 5K-ET, 12x panely Axitec - 400 Wp. Podle popisu a prezentace jsem chápal funkci optimizéru tak, že řeší nejen drobné výkyvy výkonů jednotlivých panelů způsobené různým sklonem, ale i třeba situaci, kdy je v zimě část střechy pod sněhem a část už ne. Ty drobné výkyvy neumím zhodnotit, protože optimizéry by sice se střídačem GoodWE měly chodit, ale není dostupná možnost monitorování výkonu jendnotlivých panelů (samostatné zařízení za cca 13tis. jsem nechtěl kupovat). Zimní fungování mě ale překvapilo, protože často i při polovině odkryté střechy byl celkový výkon sotva 20% od situace, kdy jsem o chvíli později sníh odstranil komplet. Kontrolou papírů jsem zjistil, že vlastně nevím přesně, jaké konkrétní optimizéry mám nainstalované (nikde není typ uveden). Průzkumem kamerou pod panelem jsem zjistil, že jde s největší pravděpodobnosti o Solar Edge P370i. To mě překvapilo, protože bych vzhledem k výkonu panelu 400Wp čekal spíš typ P401i. Zvažuji tedy reklamaci, ale předtím bych rád zjistil nezávislý názor. A tak se konečně dostávám k samotným dotazům:
1. Víte někdo, jaký má pro provoz FVE důsledek použití optimizéru (P370i) pro více výkonné panely (400Wp)? Může to např. snížit jejich životnost či ovlivnit celkový výkon nebo jen výkon v době, kdy panely vyrábí více než 370Wp nebo to nemá zásadní vliv?
2. Jak by se měly chovat panely s optimizéry v zimě? Měl by výkon celé FVE odpovídat poměrně velikosti odkryté části střechy? Je mi jasné, že nějaký základ odkrytý být musí, ale čekal bych, že např. po odkrytí cca 2 panelů už by měl fungovat dále ten poměrný vztah plochy a výkonu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.