Dobrý den,
rád bych požádal o radu, názor, jelikož si nejsem svojí úvahou vůbec jistý:
Topná soustava bude topení s teplotním spádem 50/40, jedná se o TČ viz příloha. Při A-15/W55 je udávaný výkon TČ 4,91 kW. Pokud budu počítat tepelnou ztrátu budovy 3,9 kW a cca 0,25kW TUV na osobu, jsme při 4 členné rodině na požadovaném výkonu 4,9 kW. Což je 100% zatížení čerpadla, dle mého názoru je ideální zatížení cca 70-80%? Navíc nemáme žádný prostor pro teoretickou chybu TZ budovy, kde bych také rád nějakou rezervu. Další věc je ta, že TZ budovy je počítána při -15 a 20 stupňů celsia, naše komfortní teplota je 21 - 22 stupňů.
Ještě si nejsem jistý, udávaný výkon A-15/W55 4,91kW je udávaný předpokládám bez bivalentního zdroje?
Dále nevím, či je moje úvaha v základu správná:
80% potřebného výkonu při nejnižší výpočtové teplotě je myšlené tak, že pokud mi dává čerpadlo 100% výkonu, pokrývá pouze 80% TZ domu? Jinými slovy je poddimenzované?
Takže pokud mám TZ 3,9 kW tak při -15:
3,9 * 0,80 = 3,12 kW je požadovaný výkon čerpadla?
Pokud připočtu cca 1kW ohřev vody, jsme na hodnotě 4,12kW - výpočtové teploty A-15/W55 a teplota uvnitř 20°. Pokud přičtu cca 6% na stupeň vnitřní teploty, kdy topíme cca na 22°, vychází to + cca 12% výkonu takže:
3,12 * 0,12 = 3,49kW A-15/W55 22° vnitřní teplota
3,49kW + 1kW TUV, to jsme na výkonu 4,49kW včetně TUV
To by mi tam pak pomalu vycházela i varianta s venkovní jednotkou 4kW. Těch pár dní, kdy by byly minimální teploty by těch teoretických 490W pokryl bivalentní zdroj.
Ale opravdu si nejsem jistý, či je správně:
pokrývám 100% výkonové potřeby a čerpadlo mi jede na 80% výkonu - výkonová rezerva
nebo
čerpadlo jede na 100% výkonu a pokrývám 80% výkonové potřeby - výkonově je čerpadlo poddimenzované
Děkuji velmi za odpověď.
Já nic vylepšovat nebudu. COP 1 je kravina. Každý výrobce má uvedené při -15°C a každý výrobek má jiné. Dělat nějakou…
před 2 roky
Klidně upřesněte co považujete za kraviny a budu rád i za konkrétní ukázky provozů. Můžete ty výpočty i vylepšit -…
před 2 roky
COP kraviny. Pokud mám plyn tak proč TČ?
před 2 roky
34 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení