Dobrý den,
řeším problém s alternativním vytápěním rodinného domu. Momentálně je vytápěn plynem, atmosferickým kotlem Junkers Ceraclass, který zároveň ohřívá vodu. Kvůli úspoře a rovněž nejisté budoucnosti plynu, přitom dobré dostupnosti palivového dřeva, uvažuji buď o kotli, nebo krbových kamnech.
Jedná se o nezateplený dům s plastovými okny, cca 9O let starý, jednou stěnou sousedí s jiným domem, protější stěna je orientovaná na sever. Stěny jsou široké 45 cm, přízemí 2+1, patro 1+1.
Jedna možnost je dát do sklepa, kde je plynový kotel, kotel na pevná paliva a o víkendech, případně když bude víc času, topit v něm. Byl mi doporučen buď kotel Slokov Variant 18d, nebo Opop H416. Připojení na stávající otopnou soustavu a střídání způsobu vytápění by prý neměl být problém.
Druhá možnost je pořídit dvoje krbová kamna, jedna dolů o výkonu cca 7kW - vytápění dvou průchozích místností 22 m2 plus 18m2, případně připojené předsíně a druhá cca 3kW do patra, kde je pokoj 22m2 a vedle malá předsíňka.
Už nějakou dobu porovnávám obě možnosti a stále se nemůžu rozhodnout, tak prosím o radu zkušenější. Jedná se opravdu o alternativní vytápění pro případ výpadku plynu nebo nějaké šílené ceny, případně, jak už jsem psala, o víkendové topení. Jelikož všichni chodíme do práce, určitě nikdo nebude každý den topit.
Děkuji.
Máte pravdu, neuvedla jsem to, myslela jsem, že to vyplývá už z toho, že jsem psala, že bych musela vyměnit více…
před 2 roky
Ještě mě napadlo, že krbová kamna s výměníkem by možná byla nejlepší alternativa. Jen nevím, jaká vybrat. Kamna s…
před 2 roky
To že jsou radiátory vyloženě špatně navrhnuté tady nikdo neví a tak jsem si také myslel že to musí KK se 60stupni…
před 2 roky
31 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení