Kotel nebo krbová kamna?

Rubriky:

Reklama
AM A M @a.m před 2 roky24.05.2022 13:26:07
Kotel nebo krbová kamna?

Dobrý den,
řeším problém s alternativním vytápěním rodinného domu. Momentálně je vytápěn plynem, atmosferickým kotlem Junkers Ceraclass, který zároveň ohřívá vodu. Kvůli úspoře a rovněž nejisté budoucnosti plynu, přitom dobré dostupnosti palivového dřeva, uvažuji buď o kotli, nebo krbových kamnech.
Jedná se o nezateplený dům s plastovými okny, cca 9O let starý, jednou stěnou sousedí s jiným domem, protější stěna je orientovaná na sever. Stěny jsou široké 45 cm, přízemí 2+1, patro 1+1.
Jedna možnost je dát do sklepa, kde je plynový kotel, kotel na pevná paliva a o víkendech, případně když bude víc času, topit v něm. Byl mi doporučen buď kotel Slokov Variant 18d, nebo Opop H416. Připojení na stávající otopnou soustavu a střídání způsobu vytápění by prý neměl být problém.
Druhá možnost je pořídit dvoje krbová kamna, jedna dolů o výkonu cca 7kW - vytápění dvou průchozích místností 22 m2 plus 18m2, případně připojené předsíně a druhá cca 3kW do patra, kde je pokoj 22m2 a vedle malá předsíňka.
Už nějakou dobu porovnávám obě možnosti a stále se nemůžu rozhodnout, tak prosím o radu zkušenější. Jedná se opravdu o alternativní vytápění pro případ výpadku plynu nebo nějaké šílené ceny, případně, jak už jsem psala, o víkendové topení. Jelikož všichni chodíme do práce, určitě nikdo nebude každý den topit.
Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

31 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.