podlaha pod úrovní terénu - jaké zdivo

Rubriky:

Reklama
JC Jiří Chládek @jirka_chladek před 2 roky24.05.2022 18:05:13
podlaha pod úrovní terénu - jaké zdivo

Zdravím,
řeším dilema a potřeboval bych se poradit, slyšet více názorů. V současné době máme již hotový projekt, kdy bude základová deska na jedné straně +/- v úrovni terénu, na druhé straně -0,5 metru pod terénem. Současně se bude přístavba nacházet v bezprostřední blízkosti cesty, kde se v zimě provádí údržba - možné nahrnutí sněhu až na barák, jeho tání, voda po cestě ani moc neteče. Teoretické poškození pluhem, autem.
Přístavba je plánovaná z Ytongu a vzhledem k současné stavbě bez soklu (aby kopírovala tvar).
V přízemí se nachází garáž a místnost na kočár, kola, usušení promočeného oblečení atd.
V prvním patře se bydlí.
Teplotně se předpokládá spíše temperování na 5-7°C dle potřeby, strop bude dodatečně izolován.
Vzhledem k této situaci mne byl navrhnut systém, kdy první 4 řady zdiva budou ze ztraceného bednění (300mm) + XPS 100mm, na to přijde "věneček" pro vyrovnání a současné založení tvárnic Ytong (tl. 300mm) + 100 mm minerální vata a dřevěný obklad.

Když sem se ptal na důvod, tak mi bylo řečeno, že vzhledem k cestě a možnému dlouhodobému působení vlhkosti by mohlo dojít k poškození hydroizolací a ztráty statických vlastností Ytongu. Což chápu a je to pravda, ale pak sem si uvědomil tepelný vlastnosti betonu a i přes XPS mi to na zdejší kalkulačce vychází na " 0.30 W.m-2.K-1", přičemž u stěny z Ytongu je to "0.16 W.m-2.K-1". Tím sem se začal bát podchlazování spodní části stavby a možné kondenzace vody uvnitř.

Jaký na to máte názor? Má smysl se v tom ještě nimrat vzhledem k tomu, že spodek nebude reálně vytápěn a když, tak nárazově (natírání v garáži atd)?
Za každý názor děkuji,
Jirka.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.