Dimenze tepelného čerpadla

Rubriky:

Reklama
RT Radek T. @radom před 2 roky27.05.2022 16:35:50
Dimenze tepelného čerpadla

Dobrý den všem, jsem úplný laik, co se chystá stavět a zajímalo by mě, jak moc mimo je můj pohled a představa o funkci tepelných čerpadel.
Novostavbu chceme vytápět tepelným čerpadlem a krbem na dřevo, ve kterém počítáme, že budeme běžně topit. Na pozemku máme místo na pořízení ne úplně obrovského zemního kolektoru pro čerpadlo země/voda, ale bohužel tam nemáme tolik místa, aby se tam vešel kolektor dimenzovaný na celkové předpokládané tepelné ztráty. (Dejme tomu 20% by chybělo). Alternativně zvažujeme vrt, ale tady jsme zase limitování financemi - čím hlouběji, tím je to samozřejmě dražší a rádi bychom ušetřili.
A teď k mé myšlence: Pokud budou tepelné ztráty domu třeba 10kW, stačí TČ nadimenzovat jako by ztráty byly 8kW s tím, že těch několik dní v roce, kdy bude opravdová kosa, budeme vytápět krbem? Nebo je to ptákovina, která se nevyplatí?
Mám ještě druhou, související otázku: Můžete někdo poskytnout kontakt na firmu/člověka, kdo by nám dokázal s tématem vytápění komplexně poradit? Chtěl bych s ním probrat celkovou naši situaci, možnosti pozemku, rekuperace tepla, zapojení solárů apod. Jsme zatím ve fázi architektonické studie, ale v závislosti na druhu vytápění budeme řešit umístění na pozemku, proto bych o tom měl rád nějakou představu, než se posuneme k projektantovi.
Děkuji všem za rady

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.