Smart-metering vs budoucnost malých FVE

Rubriky:

Reklama
HM Harry Minduton @harry.minduton před 2 roky11.06.2022 20:51:46
Smart-metering vs budoucnost malých FVE

Od roku 2024 (nad 6 MWh/rok), resp. od roku 2027 pro všechny, se mají zavádět "chytré" elektroměry.
Jak to pak vidíte z pohledu budoucnosti "domácích" FVE?
Přiznejme si to na rovinu, tyto drobné FVE v současnosti profitují z velehruba zprůměrovaných odběratelských cen silové elektřiny, tj. je cena elektřiny je pro daného maloodběratele v RD po celý rok stejná, ať svítí nebo nesvítí.
Je tu riziko, že to chytré elektroměry změní - pak bude přes léto elektřina skoro zadarmo (např. v červnu silovka 1.60 Kč/kWh), a v lednu bude stát majlant (např. 12.40 Kč/kWh). Zajímalo by mě, zda se pak za takových podmínek vůbec domácí FVE reálně vyplatí, ve srovnání s dneškem, kdy to všichni počítají (tu návratnost) za krapet nelogické situace, kdy má majitel RD ve smlouvě silovku např. za 5 Kč/kWh bez ohledu na to, v kterou dobu (léto, zima, poledne, noc,...) či hodinu tu kWh odebere.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.