Stávající kond. kotel rozšířený o kolektory, akumulační nádrž a kamna s výměníkem

Rubriky:

TM Tomáš Meiser @tomas.meiser před 2 roky13.06.2022 00:39:04
Stávající kond. kotel rozšířený o kolektory, akumulační nádrž a kamna s výměníkem

Dobrý den,
přesto, že nakonec samozřejmě plánuji pověřit celou věcí nějakého projektanta, rád bych si utříbil myšlenky.

Stávající otopná soustava navržená pro ekvitermní vytápění, je napojená na kond. plynový kotel Buderus s výkonem 24kW. TUV je řešena přes 60l bojler napojený na sekundární okruh kotle.

Ještě v listopadu minulého roku jsem se rozhodl pro investici do FVE a solárních kolektorů od TWI. Projektovaný výkon kolektorů je 5.4kW a systém má být s podporou vytápění. Akumulační nádrž 500l s okruhem pro kolektory a předehřev TUV. Ale kolektory s nádrží ještě nejsou realizované a situace se změnila. Chci do systému ještě připojit kamna s tepelným výměníkem. Takže je zde několik nových otázek.

1) Jak jsem se již poučil z jiných příspěvků, tak plynový kondenzační kotel nemá smysl připojovat k akumulační nádrži, tedy použít ho pro její nahřívání. Otázka je jestli alespoň spátečku hnát přes nádrž. Pro zvýšení potenciálu kotle by mohlo být výhodné vracet vodu z topení do středu nádrže a odebírat vodu pro zpátečku kotle ze spodu nádrže.

2) Kam připojit výměník kamen? Přívod teplé vody nahoru a odvod vody do výměníku ze spodu?

3) Jaký systém zvolit pro regulaci? Koukal jsem, že takovým standardem je Albatros 2 od Siemens. Co ale řeknete třeba na Heating control jednotku od české SolarControls? Případně nějaké další typy?

V celkovém zapojení je jasné, že budu potřebovat minimálně dva směšovací ventily, jeden konstantní pro TUV a jeden řiditelný pro ekvitermní vytápění z nádrže. Napadnou vás další komponenty?

Předem díky za všechny reakce.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.