Vyhledávání
Naše další weby
Mám kotel Protherm 30 KLZ, 26kW, rok výroby 1999 v dvoupatrovém rodinném domě.
Prorezlo mi (asi) ohřívací potrubí v zásobníku TUV - voda z řádu mi (pře)tlakuje topný okruh.
Nový zásobník se dá koupit zde https://www.dilynakotle.cz/protherm-zaso…
Prodejce mi potvrdil na základě fotky štítku kotle, že zásobník je vhodný pro můj kotel.
Teď mám však problém sehnat někoho, kdo by mi zásobník v kotli vyměnil.
Když jsem se dotazoval místních firem, tak odpověď byla v duchu: "To je staré, když na to sáhneme, tak se to to rozpadne, kupte si nový kotel"
(Sundal jsem kryty a kotel nevypadá, že by se chystal rozpadnout)
Poradíte mi někoho v Karlovarském kraji (ideálně K. Vary), kdo by zásobník byl ochoten vyměnit?
Nebo to opravdu nemá cenu?
Poohlédl jsem se i po novém kotli, ale dnes už jsou víceméně jen kondenzační (stacionární), což by kromě výměny kotle znamenalo i výměnu vložky a vyřešit odvod kondenzátu.
Je pravda, že kondenzát musí být odváděn přímo do kanalizace?
Zatím jsem si pro tento případ vytipoval tyto kandidáty:
Protherm Medvěd 25KKS + externí zásobník na TUV (musel bych ale vymyslet místo pro zásobník)
Protherm Lev - asi poněkud předimenzovaný
Vaillant VCC 206/4-5 150 - poněkud dražší
BRANO HELIOS ECO 24 SK (atmosférický závěsný) + externí zásobník na TUV
a pár dalších ...
Jaký kotel by byl nejvhodnější náhradou?
Dům je velmi starý cihlový, bez zateplení, obyčejná dřevěná vesměs špaletová okna.
Otopná soustava byla původně samo-tíž s kotlem na uhlí, pak se to předělalo na plyn, část trubek za vyměnila za měděné a část radiátorů za nové plechové, skoro všude jsou termohlavice.
Stávající kotel je řízený pomocí Honeywell CM Zone - v jednom patře je panýlek (v místnosti s panýlkem nejsou žádné termohlavice), v druhém patře jsou řízené hlavice.
Obytná plocha zhruba 190m2 z toho 50m2 nebytový prostor v přízemí s vlastním elektrickým kotlem 6kW - uvažoval jsem o propojení obou systému a vytápění celého domu jen jedním kotlem.
Roční spotřeba zhruba 40MWh, z toho na TUV připadá 60 až 90m3 plynu měsíčně.
Za jakékoliv rady, nápady, tipy budu vděčný.
Děkuji
Vzhledem ke stáří kotle a k vaší spotřebě plynu jděte bez přemýšlení do moderního kondenzačního kotle. Úspora plynu…
ano je to plus, ale za aku cenu/spotrebu ? myslim si ze vsetko je to o prevadzke a hlavne nastaveni samotneho kotla
Na aresu je nás proti své vůli miliony včetně rod.čísla a nepodělali jsme se z toho jako Vy.
Na aresu je nás proti své vůli miliony včetně rod.čísla a nepodělali jsme se z toho jako Vy.
před 2 roky
Málokdo to umí pochopit. Popisuji to v odkazu https://forum.tzb-info.cz/148649-jak-precizne-funguji-termohlavice Je…
před 2 roky
pisete - "když nemáte optimálně nastavenou otopnou soustavu." mozem sa opytat z coho tak usudzujete ? ako…
před 2 roky
116 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení