Náhodné zvedání tlaku v topném okruhu, trochu jinak než jsou témata zde (kotel DAKON DAGAS 02-24BK)

Rubriky:

Reklama
LH Ladislav Hájek @ladislav2020 před 2 roky27.06.2022 13:34:42
Náhodné zvedání tlaku v topném okruhu, trochu jinak než jsou témata zde (kotel DAKON DAGAS 02-24BK)

Dobrý den,

vím, že to je takové už otřepané téma problematiky tlaku v topné soustavě u kombi kotlů se zásobníkem TUV, kde je ohřev TUV realizován šnekem potrubí a stává se že tento se proděraví a dochází k tlakovým změnám v topné soustavě. Ovšem u mne je chování poněkud diametrálně jiné. A sice děje se mi to, že tlak se mi zvedá pouze při ohřevu TUV za plného vypnutí vytápění (mimo zimní sezonu) a aby to bylo ještě jednodušší děje se tak náhodně a sporadicky a dokonce i různými výkyvy v tlaku, což asi velmi pravděpodobně vylučuje proděravěný šnek v zásobníku, neb pokud by tam díra byla tak předpokládám, že by k tomuto stavu docházelo pravidelně s každým ohřevem. Moc se mi nechce věřit, že by tam stál u díry trpaslík s lepidlem a díru čas od času zaplácnul. Totižto mám dny, kdy je vše v pořádku (seřízený tlak v topné soustavě včetně natlakování expansní nádoby držím dle prvotních parametrů od topenářů, kteří kotel a topnou soustavu instalovali, tjest někde okolo 1.1 Bar, během topné sezony při topení se tato hodnota mění v rámci ohřevu vody někde okolo 1.2 +/- a to již od prvopočátku dle specifikací by to mělo být v normě, topení topí bez problémů) , ale pak se stane, že třebas je týden kdy po každém startu ohřevu TUV se tlak nenápadně zvedá (po setinkách - desetinkách) až třebas k 1.3 Bar, upustím zpět po vychladnutí na 1.1 Bar a je zase třebas měsíc klid, a pak třeba se stane, že během několika sepnutí ohřevu TUV (takové to kontinuelní pokud teplá voda stále teče a dochází k vypínání zapínání v závislosti ohřevu, no neni to průtokáč jako karma, kde výměník hoří dokud voda teče) se to dokáže i rychle dostat třeba na 2 Bar i přes. V podstatě s každým tím sepnutím ohřevu TUV, nebo většinou pokud toto nastává tak jakoby i ručka na manometru poskočí a vrátí se zpět při spuštění oběhového čerpadla a startu ohřevu (zapálení), přiznám se, ale že nevím zda tam nebyl tento jev i dříve. Přemýšlel jsem zda neni vadný napouštěcí ventil, že by tam jaksi prosakovala vlivem nečistot na kuželu voda i přes polohu zavřeno, ale pokud je kotel odstaven tak se tlak samovolně nezvedá. Co mne napadá zda za tím nestojí zanesený třícestný ventil, že by při ohřevu TUV vracel náhodně dle polohy vodu do otopné soustavy cestou vratné vody? To bych asi, ale mohl jednoduše poznat ohmatem napojení vratné cesty od radiátorů zda se zahřívá pokud se nepletu. .. Podle schématu v příručce mne už nic jiného nenapadá a kdyby tam byl někde trvalý průraz třebas v podobě zásobníku, že by sákla TUV do okruhu ohřevu přes výměník, nebo naopak což by zase mohlo i tlak v otopu snižovat, protože by to ucházelo z okruhu, tak se domnívám, že by tam nebyla taková nahodilost a ještě ve stylu měsíc funguji normálně, pak se na týden poblázním (obrazně řečeno, někdy jsou to třebas i dva týdny, nebo i měsíc, prostě fakt jakoby se tam něco v tu chvíli nedovřelo) potom zase třeba půl roku funguju a pak se poblázním během chvíle ještě víc.
předem děkuji za jakýkoliv hint.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.