Instalace FVE na RD - pomoc s výběrem a související dotazy

Rubriky:

Reklama
DS Adam Pánek @stavebnik před rokem03.07.2022 21:49:06
Instalace FVE na RD - pomoc s výběrem a související dotazy

Dobrý den,

mohl bych Vás poprosit o radu v souvislosti s instalcí FVE na starší rodinný dům? Poptal jsem několik firem, ale samotné nabídky nedokážu objektivně vyhodnotit - ať už z hlediska kvality nabízených komponent, tak ani z hlediska navrhovaného výkonu FVE a baterií. Navíc mám ještě několik doplňujících dotazů a budu Vám velmi vděčný za Váš názor.

Základní informace:
- Účel FVE je minimalizace spotřeby domácnosti ze sítě. Chceme rovněž minimalizovat přetoky do sítě a spotřebu samotného systému (střídače) a naopak maximálně využít státní dotaci.
- Loni byla spotřeba domu 5,5 MWh (z toho odhaduji přes 2 MWh el. bojler).
- Největšími spotřebiči je 125l 2kW bojler (při instalaci FVE se již s jeho provozem počítá jen nárazově, několik dní v měsíci, hlavně v zimě), 2 lednice a 2 mrazáky. Dále je el. proud užíván pro provoz dvou plynových kotlů, svícení, TV, PC, varné konvice (příležitostně pračka, sekačka na trávu, vysavač, kávovar,...).
- Z technických důvodů neplánujeme spolu s instalací nákup 3fázového bojleru, který by se nahříval přímo přebytky z FVE (museli bychom kvůli toho vést nové trubky a rozvrtat půl domu) ani tepelného čerpadla.
- Preferujeme v tuto chvíli vyšší výkon pro případné budoucí využití pro: el. varnou desku, klimatizaci (na léto) či nabíjení el. auta. Nejsme velcí fandové budoucího rozšiřování (opětovné starosti, nemožnost sehnání totožných panelů/baterie).
- Autonabíječka není podmínkou, ale ve dvou nabídkách je již zakomponovaná, jelikož na ni lze rovněž získat dotaci + kombinační bonus.
- Možnostmi instalace přikládám do přílohy - střecha je pultová, pravá část s mírným sklonem (do 10 °) na jih, levá část s mírným sklonem na západ, instalace všech panelů by měla být možná s orientací na jih.
- V domě máme starou rozvodnou skříň, kterou bude potřeba celou vyměnit, ale bráníme se jejímu rozšiřování nebo instalaci samostatného sloupku na okraj pozemku.

Zvažované nabídky (seřezené od vzestupně od instalovaného výkonu, ceny po odečtení dotace):
1. nabídka: panely 13x Axitec AC-450MH/144V, instalovaný výkon: 5,85 kWp, baterie 3x Pylontech Force H2: 10,7 kWh, střídač GoodWe GW10K-ET
-> cena bez wattrouteru a tigo optimizérů, autonabíječky a bez úpravy rozvodné skříně: 278k Kč;
2. nabídka: panely 14x Amerisolar AS-6M144-HC-450Wp, instalovaný výkon: 6,3 kWp, baterie 2x Triple Power HV: 11,6 kWh, střídač Solax X3-Hybrid G4 10kW
-> cena bez wattrouteru, tigo optimizérů a úpravy rozvodné skříně, ale s autonabíječkou: 220k Kč;
3. nabídka: panely 13x Canadian Solar CS6w-540MS, instalovaný výkon: 7 kWp, baterie 4x Growatt ARK-2.5H-A1: 10,2 kWh, střídač Growatt SPH 10000TL3 BH-UP
-> cena s wattrouterem a tigo optimizéry, bez autonabíječky a úpravy skříně: 222k Kč;
4. nabídka: panely 16x Canadian Solar 450 Wp, instalovaný výkon: 7,2 kWp, baterie 3x Risen/SYL 3700: 11,1 kWh, střídač GoodWe GW10K-ET
-> cena bez wattrouteru a tigo optimizérů, s autonabíječkou a vč. úpravy rozvodné skříně: 294k Kč.

Doplňující dotazy:
A) Je možné, že nám ČEZ od ledna pro zapojení FVE nařídí přemístění rozvodné skříně do samostatně stojícího sloupku na hranici pozemku?
B) Jaké jsou výhody / nevýhody při zapojením všech panelů v rámci jednoho stringu?
C) Doporučili by jste instalaci Tigo optimizérů?
D) Doporučili by jste instaci wattrouteru?
E) Je logické používat noční proud pro nabití baterií, aby se dala uložená el. využít během dne (zj. v zimě)? A pokud ano, lze to jednoduše udělat a nastavit, aby to probíhalo automaticky?

Za veškeré rady či zkušenosti předem děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.