Čím sundat zaschlý olejový nátěr na dřevě?

Reklama
LK Luboš Kramár @lubos.kramar před rokem05.07.2022 18:39:54
Čím sundat zaschlý olejový nátěr na dřevě?

Ahoj, máme dotaz ohledně odstraňování nátěru ze dřeva. Na futrech z masívu, které jsme renovovali, jsme chtěli nechat pouze ošetření olejem. Bohužel člověk, který to dělal, si nepřečetl návod na plechovce, futra přetřel pěknou vrstvou oleje a nechal zaschnout. No, nevsáknuté přebytky se měly po cca 20 minutách setřít hadrem, což je krok, který se nestal. Zbytky na povrchu dřeva zaschly a udělaly vyloženě voskovou vrstvu. Naštěstí se pohroma stala jen na třech futrech, ale i tak, bádám, jak to odstranit.

1. Dát na to druhou vrtsvu oleje, aby se povrch naleptal a pak setřít vše dolů - toho se bojím, že půjdu z bláta do louže
2. Zkusil jsem to po částech nahřívat horkovzdušnou pistolí a stírat hadrem. Bohužel tam, kde je silnější vrstva, to tím hadrem akorát roztírám okolo. Než bych vše sundal, upadla by mi ruka.
3. Nanesl jsem na kus univerzální odstraňovač starých nátěrů. Nechal působit a pak zkusil sundat. Špachtlí to docela jde, akorát to vezme vždy část a různé pruhy vosku zůstávají. Drsnou stranou houbičky na nádobí zas musím hodně tlačit, abych začal vrstvu narušovat.

Prosím, napadá někoho nějaký lepší postup? Například nějaký hadr, který to po té pitoli nasaje? Nebo něco, co by to dobře sundalo po tom univerzálním odstraňovači (ocelová vlna, nějaký kartáč,..)? Nebo je ještě nějaký lepší produkt, postup, který mě nenapadl? Strejda Google mi nic neporadil... Díky

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.